Pomuşoarele, vedetele unui târg din Capitală. Vizitatorii şi-au umplut pungile cu agriş, zmeură, coacăză sau mure

Embed:

Parcul din scuarul Catedralei din Chişinău s-a transformat astăzi într-o grădină de pomuşoare. Zeci de producători au propus oamenilor roada muncii lor de un an - agriş, zmeură, coacăză sau mure. Iar gospodinele au venit cu deserturi făcute din fructele dulci - acrişoare. Vizitatorii au plecat de la târg cu pungile pline de bunătăţi. 

După ce au lucrat un an întreg, agricultorii au umplut tarabele cu fructe de sezon, care au făcut deliciul vizitatorilor.

Producătorii spun că anul acesta au avut parte de roadă bogată şi îşi doresc să se extindă, pentru ca pomuşoarele să devină o carte de vizită a ţării noastre:

"Avem un asortiment de coacăză neagră şi agrişuri, câteva soiuri. 700 de grame costă 30 de lei, iar agrişul costă 25 de lei".

"Murele sunt la preţ de 60 de lei per kilogram".

"- Zmeura a rodit destul de bine, a fost anul ploios, vânzări sunt.
- La ce preţ le vindeţi?
- 15 lei o caserolă."

Oamenii au profitat de ocazie şi au cumpărat fructe. Ei spun că, în aşa fel, susţin şi producătorii autohtoni:

"Atât să consumăm acum, cât şi să punem la congelat pentru iarnă. Îmi place cu zahăr să punem în frigider şi pentru iarnă, cu siguranţă, suntem lipsiţi de răceli".

"Agriş am cumpărat. Ne folosim şi noi de anotimpul frumos şi de vitamine".

"- Arată foarte bine şi sunt sigură că sunt foarte bune.
- Dar preţurile cum vi se par?
- Normale. Preţurile sunt destul de bune".

"Sinceră să fiu, nu am gustat niciodată murele şi acesta e un motiv întemeiat să venim aici să susţinem producătorii autohtoni".

Şi străinii care au vizitat târgul au fost încântaţi de produsele noastre autohtone:

"Am rămas plăcut surpins de Moldova, dar şi de varietatea mare de pomuşoare. Îmi place mult ceea ce văd aici".

Vizitatorii au putut cumpăra şi diverse deserturi preparate cu fructe de sezon:

"Un tort rece, care nu este copt. Cu coacăză, cu brânză şi cu iaurt. E foarte uşor, brânza şi iaurtul se amestecă, se adaugă un pic de zahăr, coacăza fărâmiţată, ca să dea şi gust şi culoare".

Unii producători au venit cu delicii mai puţin tardiţionale, cum ar fi bomboanele din pireu de fructe.

Potrivit statisticilor, în ţara noastră sunt peste trei mii de hectare de pomuşoare, de pe care se produc anual un volum de aproape cinci mii de tone de fructe. Doar 17 la sută dintre acestea ajung pe pieţele externe.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu