Pomuşoarele, fructele-vedete ale lunii. Care este preţul unui kilogram

Sezonul pomușoarelor este în toi, așa că pe plantații este mare agitație. Nicolae Mârza din raionul Glodeni are zece hectare de fructe de sezon și se bucură de prima roadă.

Agricultorul spune că, în ciuda înghețurilor din aprilie, roada este destul de bună, iar pomușoarele se vând ca pâinea caldă. 

Nicolae Mârza a început să cultive pomușoare încă în 2015. El a investit un milion patru sute de mii de lei și a sădit zece hectare cu coacăză neagră, mure, zmeură și căpșune. Pentru a avea cea mai bună roadă din regiune, el a construit și un bazin de irigare.


"Când produci zmeură, coacăză, mure, depinzi foarte mult de piață. Ca să te asiguri că nu vei da faliment, trebuie să te gândești cum să prelucrezi recolta. De aceea, în viitor, ne gândim anume la asta.", a afirmat agricultorul, Nicolae Mârza.

După doi ani de muncă, în această vară, câmpurile de lângă satul Soroca Nouă, raionul Glodeni, s-au umplut de mireasmă. Cum se coc, fructele ajung în piețele din Bălți.

"Trebuie să culegem cu grijă bobițele coapte. Nu le rupem pe cele care sunt încă verzi, pentru a avea roadă și mâine."

Agricultorul a creat posturi de muncă pentru 12 dintre cei 20 de locuitori ai satului Soroca Nouă și mai are nevoie de angajați.

"Pe lună câștig cam trei mii de lei, uneori și mai mult. Aici lucrează toată familia mea: doi copii, soția. "

"Acasă facem dulceață și compoturi din coacăză, pentru că sunt foarte sănătoase. Pomușoarele ajută atunci când faci febră sau ai tensiunea ridicată. "

Cei de la Centrul de Consultanță în Afaceri spun că moldovenii au descoperit gustul coacăzei și de beneficiile ei.

"Majoritatea plantațiilor vor rodi deplin cam în 2021 și de la 200 de tone pe an putem să ajungem la 1.400 de tone.", a declarat managerul de proiect în agricultură, Andrei Manciu.

În Moldova sunt patru sute de hectare de coacăză. În piețe, un kilogram costă în medie 35 de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu