Pompierii continuă căutările printre rămăşiţele fumegânde ale Muzeului Naţional din Rio de Janeiro

Pompierii şi poliţiştii brazilieni au continuat marţi căutările printre rămăşiţele încă fumegânde ale Muzeului Naţional din Rio de Janeiro, distrus duminică de un puternic incendiu, în speranţa de a găsi şi de a salva exponate ce au făcut parte din prestigioasa colecţie a instituţiei muzeale, scrie agerpres.ro.

Pompierii au recuperat un craniu găsit în mijlocul dărâmăturilor, iar experţii îl vor analiza pentru a afla dacă este vorba despre cel al primei fosile umane descoperite în Brazilia, Luzia, cu o vechime de 12.000 de ani şi considerată una dintre "bijuteriile" muzeului.

Marţi după-amiază, un miros puternic de materiale arse se făcea resimţit între zidurile fostului Palat imperial care a găzduit peste 20 de milioane de obiecte valoroase, din care 90% s-au transformat în cenuşă, potrivit unei directoare adjuncte a muzeului.

Poliţia a demarat, de asemenea, o investigaţie la faţa locului pentru a determina cauzele incendiului.

La câţiva metri distanţă de maiestuoasa clădire, ale cărei ziduri au fost calcinate, au fost depuse flori la picioarele statuii împăratului Pedro al II-lea al Braziliei, care a locuit în acea reşedinţă la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Emoţia provocată de devastarea acestui loc de importanţă deosebită pentru patrimoniul naţional brazilian a lăsat foarte repede locul unui sentiment de furie în rândul a numeroşi brazilieni care au denunţat neglijenţa puterii publice şi tăierile bugetare ale guvernului în domenii precum cultură şi cercetare.

Banca publică BNDES a anunţat marţi că 25 de milioane de reali (aproximativ 5,2 milioane de euro) vor fi investiţi în sisteme de prevenire a incendiilor şi pentru modernizarea muzeelor ţării.

Dyogo Oliveira, preşedintele BNDES, a declarat că speră să evite astfel producerea "unor noi episoade de această natură".
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu