Poluarea din Grecia atinge cote alarmante. Tone de deşeuri de plastic şi cauciuc, scoase din mare

Embed:
Poluarea din Grecia atinge cote alarmante. Activiştii de mediu atrag atenţia că dacă ritmul poluării se menţine la cote actuale, în câţiva ani, în zona litoralului nu vor mai exista vieţuitoare marine. Scafandrii voluntari care au participat la o acţiune de curăţare a apelor au scos din mare tone de deşeuri de plastic şi cauciuc.

După 3 ore de curăţenie, activiştii au strâns sute de cauciucuri, peste 3400 de sticle de plastic şi peste 500 de pungi.

"E clar că mările au devenit gropi de gunoi. Fundul mărilor e un adevărat depozit de deşeuri. Am găsit în apă cam tot ce poţi găsi şi într-o groapă de gunoi", a spus George Sarelakos, scafandru voluntar.

Resturile din material plastic se descompun în sute de ani, astfel că tot ce e aruncat în mare se depune. Animalele marine sunt cele mai afectate.

"Am avut cazuri de animale care au murit şi la autopsie le-am găsit obiecte din plastic în stomac, de obicei bucăţi de funii din nailon, pe care le confundă cu viermii sau cu şerpii", a spus Maria Ganoti, director al unei asociaţii de protecţie a animalelor.

În ianuarie, Uniunea Europeană a lansat un ambiţios program de reducere a deşeurilor de plastic din cele 28 de state membre. Scopul este reciclarea întregii cantităţi de plastic produs în UE până în 2030.

Potrivit unui studiu recent, mai mult de jumătate din deşeurile marine din Grecia sunt concentrate în zona Golfului Saronic, unde se află şi principalul port al ţării, Pireu. Dintre acestea, peste 95 la sută sunt resturi de material plastic.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu