Polonezul Tomasz Ritter a câștigat concursul internaţional Frederic Chopin la pian de epocă

Polonezul Tomasz Ritter, 23 de ani, a câştigat primul Concurs internaţional Frederic Chopin la pian de epocă, organizat în perioada 2 - 13 septembrie la Varşovia, scrie agerpres.ro.

În total 30 de participanţi, veniţi din toate colţurile lumii, au luat parte la acest concurs inedit, menit să regăsească universul acordurilor uitate şi vremurile marelui pianist romantic.

Premiul doi a fost atribuit ex-aequo japonezului Naruhiko Kawaguchi şi polonezei Aleksandra Swigut.

Pianistul rus Dmitri Abloguine şi cel francez Antoine de Grolée au fost recompensaţi cu premii speciale de un juriu internaţional, la această competiţie organizată de Institutul naţional polonez Frederic Chopin (Nifc).

Un număr de 20 de piane de epocă, mai ales clasicele modele Playel, Erard şi Buchholtz cunoscute de Chopin, au fost puse la dispoziţia pianiştilor, pe scenă şi în sala de repetiţii.

Concursul, fără precedent prin natura instrumentelor utilizate, potrivit Nifc, a împrumutat formula celebrului concurs internaţional de pian Frederic Chopin, înfiinţat în Polonia în 1927 şi care de-a lungul a 17 ediţii a consacrat pianişti care au concertat în marile săli din întreaga lume.

Pentru câştigătorii concursului sunt propuse o serie de recompense: de la donaţii financiare, la propuneri de a participa la concerte prestigioase, sau la înregistrări de discuri
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu