Politolog rus: Moscova ar putea lansa "aventuri ciudate de tip militar sau polițienesc" în Moldova

Înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, ar trebui să avem în vedere că Vladimir Putin ar putea lansa "aventuri ciudate de tip militar sau polițienesc" în Moldova, susține politologul rus Stanislav Belkovski, într-un interviu pentru postul tv TSN.ua, scrie paginaderusia.ro.

"[…] De exemplu, un război în Republica Moldova. În ultimii ani, a crescut atenția Kremlinului asupra Transnistriei. Se crează impresia că Kremlinul vrea să reînvie așa-numitul "plan Kozak" din 2003, care de fapt era planul lui Vladimir Putin" – a declarat Belkovski.

Politologul afirma că Dmitri Kozak a fost managerul proiectului care prevedea crearea unei federații asimetrice în Republica Moldova, în care "Republica Moldovenească Transnistreană" este înzestrată cu un statut special.

Belkovski a spus că Kremlinul și Putin doresc să-l folosească pe președintele pro-rus Igor Dodon pentru realizarea acestei ambiții, motiv pentru care vom vedea implicare masiva a Rusiei în alegerile parlamentare care urmeaza sa aiba loc in Republica Moldova.

"Și dacă dintr-o dată se dovedește că autoritățile moldovene au luat măsuri pentru a limita drepturile Transnistriei sau pentru a consolida blocada economica, sub pretextul protejării populației ruse din "Republica Moldovenească Transnistreană" este posibil (ca Moscova) să aranjeze un fel de mic război, care va mobiliza electoratul din Rusia pentru realegerea lui Putin" – a spus politologul.

Recent, Parlamentul de la Chişinău a adoptat o declarație în care cere retragerea trupelor rusești de pe teritoriul republicii.

Documentul constată că prezența continuă a trupelor rusești în regiunile de est ale Moldovei "este o încălcare a normelor constituționale privind suveranitatea, independența, integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, precum și a normelor de drept internațional".

Rusia ocupă o parte a Moldovei de 25 de ani. La începutul lunii mai, Curtea Constituțională a Moldovei a decis că prezența forțelor armate rusești pe teritoriul transnistrean este ilegala si contrară neutralităţii declarate a republicii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu