Politolog: Partidele de la noi nu vor reformarea politicii, ci vor același sistem care a dat roade proaste

Iniţiativa PDM privind votul uninominal a stârnit reacţii copilăreşti, dar în acelaşi timp, vorbeşte despre maturizarea clasei politice de la noi. Prin urmare, partidele de la noi nu vor reformarea politicii. De această părere este politologul Corneliu Ciurea. 

Potrivit lui Ciurea, votul uninominal va stabili o legătura mai bună a deputaților cu cetățenii, dar și responsabilitatea sporită a aleșilor față de alegători.

"Votul uninominal apropie politica de cetățean, iar pentru asta nu e nevoie de demonstrații savante, ci doar de privit la faptul că oamenii au încredere mai mare în primarii lor aleși direct decât în deputații din Parlament aleși pe liste", scrie analistul politic într-o postare pe o reţea de socializare. 

Corneliu Ciurea susţine că partidele politice care s-au repezit asupra unei ținte convenabile nu fac decât să-și acopere falsitatea și inconsecvența, deoarece iniţiativele lor de pe hârtie nu corespund cu cele reale. 

"Inițiativa uninominalului merită o discuție serioasă, nu un potop de acuzații. Dar dacă de acuzații au parte cetățenii, e bine să se întrebe de ce se întâmplă așa ceva cu o propunere pe care, conform sondajelor, 80% dintre moldoveni o susțin. Nu cumva pentru că partidele vor să-și acopere falsitatea și inconsecvența? Nu cumva pentru că una pretind pe hârtie și altceva își doresc în mod real? Ce încredere pot avea cetățenii într-un partid care are în program susținerea votului uninominal – precum PSRM sau PLDM – iar când vine vorba tocmai despre o astfel de inițiativă, se opun? Și, în genere, câtă încredere vor putea avea cetățenii în noi promisiuni politice dacă nici cele vechi nu se respectă? Dacă nu le place că Plahotniuc a anunțat uninominalul, foarte bine: să vină ele cu o inițiativă asemănătoare despre uninominal", susţine Ciurea. 

Politologul este de părere că "partidele de la noi nu vor reformarea politicii, ci vor același sistem care a dat roadele proaste pe care le cunoaștem."

Totodată, el critică şi unele organizaţii non-guvernamentale care s-au pronunţat împotriva votului uninominal. Potrivit lui Ciurea, "acest refuz arată afiliere politică, nu reprezentare civică imparțială". 

PUBLIKA.MD aminteşte că Partidul Democrat din Moldova a venit, luni, cu iniţiativa de trecere la votul uninominal. Proiectul va fi prezentat în următoarele zile spre examinare în Parlament. Noul sistem presupune că alegătorii nu vor vota listele propuse de partide, ci un candidat concret.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu