Politizarea continuă: PSRM-ACUM i-a dat lui Dodon dreptul de a numi procurorul

Embed:

După politizarea Comisiei Electorale Centrale şi a funcţiei de secretar general în Guvern, alianţa PSRM-ACUM i-a dăruit preşedintelui Dodon dreptul de a numi procurorul general interimar. Ce-i drept, Dodon o va face la sugestia Consiliului Superior al Procurorilor. Schimbarea procedurilor a revoltat opoziţia, care afirmă că în acest fel este încălcat principiul independenţei puterii judecătoreşti.

Deputaţii alianţei lui Kozak afirmă că legea privind alegerea procurorului general este ambiguă şi lasă loc de manevră guvernării pentru interpretări.

"Să fie înlăturat vidul legislativ, în care nu este reglementat în mod expres vacanţa funcţiei de procuror general. Este o soluţie temporară care ar asigura preluarea pe o perioadă determinată a funcţiilor manageriale", a spus deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Aleşii din fracţiunea Partidului Democrat susţin că legislaţia în vigoare prevede expres când şi cum poate fi numit un procuror general interimar.

"În conformitatea cu prevederile articolului 11, aliniatul 2, al Legii cu privire la procuratura, procurorul general îi numeşte pe adjuncţii săi şi le repartizează domeniile de competenţă şi stabileşte ordinea substituirii sale de către adjuncţii în cazul absenței sau imposibilităţii de exercitare a funcţiilor sale", a spus deputatul PDM, Vladimir Cebotari.

"Se încearcă de a încălca şi de a sfida Constituţia Republicii Moldova şi se încearcă a diminua independenţa puterii judecătoreşti. Nu supuneţi Procuratura Generală politicului şi majorităţii parlamentare!", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

Funcţia de procuror general a devenit vacanta după ce, săptămâna trecută, Eduard Harunjen a demisionat. Plecarea lui vine după mai multe presiuni şi tentative de demitere. Majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a parcurs mai multe etape până la decapitarea Procuraturii Generale. În 11 iunie, a votat, în prima lectură, modificări şi completări la Legea cu privire la Procuratură, fiind schimbată procedura de alegere a procurorului general și demitere a acestuia.

Mai exact, concursul pentru alegerea procurorului general nu va mai fi desfășurat exclusiv de Consiliul Superior al Procurorilor, ci de o comisie independentă. Proiectul de lege mai prevede majorarea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor de la 12 la 19, unii dintre aceştia fiind numiţi, pe criterii politice, de Guvern şi Parlament. Recent, Grupul de State contra Corupției, comitet specializat al Consiliului Europei în prevenirea şi lupta împotriva acestui fenomen, s-a arătat îngrijorat de lipsa de transparenţă şi dinamica procedurii de aprobare a modificărilor la Legea cu privire la Procuratură de către majoritatea parlamentară PSRM-ACUM.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu