Polițiștii vin cu un şir de recomandări cum să petrecem minivacanța de Paște fără griji

Polițiștii recomandă cetățenilor să acorde o atenție sporită siguranței personale și a bunurilor pe care le dețin.

Astfel, organele de drept vin cu următoarele recomandări:

- manifestaţi prudenţă în magazinele aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă;

-păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor;

-când sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ;

-când este posibil, folosiţi cardul pentru cumpărături.

Protejați-vă locuința și mașina!

În cazul în care plecaţi de la domiciliu, indiferent de perioada în care lipsiţi, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijaţi următoarele aspecte:

-rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa;

-spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile;

-asiguraţi-vă că dispozitivul de amortizare montat pe uşa de intrare asigură o închidere completă a acesteia;

-dacă locuiţi la parter sau la etajul 1, grilajele de la fereastră ţin hoţii la distanţă.

-obiectele de valoare mare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenția infractorilor, deci nu le lăsați în locuință.

-obiectele tentante (telefoane mobile, lap-top-uri, genţi, pungi de cadouri), lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi. NU daţi nicio şansă spărgătorilor!

-nu anunţaţi plecarea de acasă, prin postări pe site-urile de socializare! Pregătirile pentru deplasare trebuie să fie făcute cât mai discret.

-nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.

Pentru confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pe traseu și la destinație e bine să ţineţi cont de următoarele recomandări:

Asiguraţi-vă de buna funcţionare a autoturismului! Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii!

Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul pe drum! Nu luaţi în maşină persoane necunoscute!

Când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia!

Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului.

Nu vă urcaţi niciodată sub influenţa băuturilor alcoolice la volan,respectaţi limitele de viteză prevăzute de lege, purtaţi centura de siguranţă de fiecare dată când vă deplasaţi cu maşina.

 În noaptea de Înviere trebuie să:

-evitaţi persoanele turbulente sau în stare de ebrietate;

-nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să consume alcool;

-evitaţi afişarea cu bijuterii ori sume mari de bani şi nu faceţi referiri la bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră;

-alegeţi drumurile intens circulate, luminate şi evitaţi zonele şi străzile lăturalnice;

-deplasaţi-vă în grup, nu acceptaţi compania persoanelor necunoscute și nu răspundeţi la provocările altor persoane.

Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu