Polițiștii de frontieră din China instalează pe ascuns aplicații de supraveghere în telefoanele turiștilor

Polițiștii de frontieră din China instalează pe ascuns aplicații de supraveghere în telefoanele turiștilor care vizitează Xinjiang, o regiune autonomă, locuită predominant de musulmani.

Odată instalate, programele extrag informații personale din contacte și e-mailuri care sunt cercetate cu atenție, după cum reiese dintr-o anchetă realizată de jurnaliștii The Guardian. Guvernul chinez a limitat libertățile pentru uigurii din provincia Xinjiang, unde au fost instalate camere dotate cu funcții de recunoaștere facială pe străzi și inclusiv în moschee. De asemenea, localnicii sunt obligați să descarce aplicații prin intermediul cărora autoritățile pot verifica informațiile din telefoanele mobile.

Investigația realizată de The Guardian, Süddeutsche Zeitung și de New York Times a scos la iveală faptul că turiștii sunt supuși unor verificări amănunțite în momentul în care vor să călătorească în provincia Xinjiang, care se învecinează cu Kîrgîzstan.

Polițiștii de frontieră le cer turiștilor telefoanele mobile în care instalează pe ascuns o aplicație care extrage informații din e-mail-uri, texte și din contacte, precum și din alte date stocate pe telefonul mobil. Turiștii susțin că nu au fost avertizați în prealabil de autoritățile chineze și nici nu li s-a adus la cunoștință ce fel de informații sunt căutate cu ajutorul aplicației sau la ce sunt folosite acestea. Potrivit investigației The Guardian, telefonele mobile ale turiștilor care au trecut prin punctul de frontieră Irkeshtam au fost verificate de polițiștii de frontieră.

Edin Omanović, directorul asociației Privacy International, a catalogat aceste descoperiri ca fiind „extrem de îngrijorătoare într-o țară în care oamenii care descarcă din greșeală o aplicație sau un articol pot ajunge într-un lagăr”. 

Lasă un comentariu