Politicon prezintă topul politicienilor din luna iunie: 1. Chirtoacă, 2. Filat, 3. Lupu

Dorin Chirtoacă, primarul General al municipiului Chişinău se află pe prima poziţie în topul celor mai influienţi politicieni ai lunii iunie, potrivit topului elaborat de către Centrul de cercetări strategice şi consultanţă politică “Politicon”. Acesta este urmat de premierul Vlad Fialt. Pe poziţia a treia în topul celor mai influenţi politicieni s-a situat Marian Lupu, preşedintele interimar al Republicii Moldova.

În urma votării de către bordul de experţi,  printre care profesori universtitari, doctori în ştiinţe şi jurnalişti din Moldova, Dorin Chirtoacă  a acumulat 254,5  voturi, Vlad Filat- 250.4, iar Marian Lupu-225,9 voturi. Cu 13 note de 10 a fost apreciat primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, la fel 13 note de 10 a acumulat şi prim-ministrul Vlad Filat, iar Marian lupu a avut doar 7 note de 10.

Următorii în listă sunt Iurie Leancă, cu 214.8 voturi, Igor Dodon, care a acumulat 210,6 voturi, Vladimir Plahotniuc cu 196.8, Mihai Ghimpu- 196,3, Vladimir Voronin -192,4, Iurie Ciocan-179.6 şi Valeriu Lazăr care a acumulat 168,4 voturi.

Amintim că Dorin Chirtoacă a ocupat poziţia de frunte şi în luna mai, când a obţinut 197 de puncte şi opt note de zece din partea experţilor, devansându-l în premieră pe prim-ministrul Vlad Filat, aflat pe primul loc în cele cinci luni de monitorizare.

Comparativ cu topul din luna mai, în luna iunie, Marian Lupu este în creştere cu o poziţie, iar Vladimir Plahotniuc a crescut cu trei poziţii în luna respectivă. Igor Dodon şi Vladimir Voronin au coborât cu două poziţii în top.

Criteriile după care au fost apreciaţi politicienii sunt influenţa reală asupra deciziilor politice majore din ţară, popularitatea publică, vizibilitatea în sursele media, precum şi perspectivele politice. Cei 50 de politicieni au fost selectaţi din lista de 100 de participanţi, care în fiecare lună se completează cu persoane noi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu