Politicienii care vor mitui alegătorii în campaniile electorale riscă să ajungă în puşcărie

Embed:

Reprezentanţii partidelor politice, care vor corupe alegătorii în cadrul campaniilor electorale, vor face puşcărie. Asta după ce, astăzi, deputaţii au adoptat în prima lectură modificări la Codul Penal în acest sens.

Potrivit proiectului, coruperea alegătorilor constă în oferirea sau darea de bunuri sau servicii, pentru a determina persoanele să-şi exercite drepturile sale electorale într-un anumit mod.

Astfel, coruperea alegătorilor va fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă în mărime de la 4.000 de lei la 10.000 de lei, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

În categoria bunurilor interzise intră alimentele, băuturile alcoolice şi nealcoolice, produsele din tutun şi mărfurile alimentare.

Bunurile care pot fi folosite în campania electorală sunt materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, cărţi, pungi, tricouri, chipiuri, eşarfe, fulare, veste, pelerine, jachete inscripţionate cu însemnele electorale ale partidelor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare nu depăşeşte o unitate convenţională.

"Adoptarea acestui proiect va contribui la eficientizarea măsurilor legislative de contracare a acţiunilor infracţionale de corupere a alegătorilor. Va avea drept rezultat elucidarea pentru fiecare partid politic sau candidat electoral ce bunuri sunt sau nu sunt admise a fi folosite în campania electorală", spune deputatul PLDM Tudor Deliu.

"Avem un mare regret că nu poate fi aplicat şi cu caracter retroactiv pentru ultimele campanii electorale cu precădere unde astfel de manifestări au avut loc din abundenţă", susţine depuatul PL  Valeriu Munteanu.

Comuniştii afirmă că politicienii corup electoratul şi după alegeri. 

"Dacă într-adevar doriţi să purificaţi acest sector mafiotizat şi degradat deja în ultimii trei ani, trebuie să aveţi grijă şi de perioada postelectorală", afirmă deputatul PCRM Zinaida Chistruga.

În replică, deputatul neafiliat Sergiu Sârbu spune că bunurile distribuite în campania electorală, după alegeri, devin inutile. 

"Am o întrebare la urmăoarele bunuri precum sunt tricourile, chipiurile, eşarfele, fularele, vestele, pelerinele, jachetele a căror valoare per unitate nu depăşeşte două unităţi convenţionale. O primă întrebare în acest sens, dacă dvs aţi văzut foarte mulţi alegători care în perioada postelectorală poartă asemenea veste sau pelerine", a întrebat Sîrbu.

În a doua lectură, deputaţii ar putea veni cu propunerea de a amenda alegătorii care vor accepta bunuri sau materiale din partea reprezentanţilor partidelor politice.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu