Politician american: PDM și blocul ACUM trebuie să formeze o coaliție de guvernare care să combată influența rusă în Moldova

Partidul Democrat din Moldova și blocul ACUM trebuie să lase la o parte neînțelegerile și să formeze o coaliție de guvernare care să combată influența rusă în țara noastră, iar NATO, UE și alți parteneri vestici trebuie să-i susțină. De această părere este Steve Russell, fost membru al Camerei Reprezentanților SUA, în cadrul căreia a fost șeful subcomitetului de Securitate Națională pentru Supraveghere și Reformă.

Russell a notat că implicarea Rusiei în Moldova este evidentă, aceasta susținând fățiș financiar și logistic PSRM și păstrând trupe pe teritoriul Moldovei încă de la proclamarea independenței țării noastre. Fostul politician american a avertizat că consecințele unei neînțelegeri dintre fracțiunile parlamentare ale partidelor provestice pot fi groaznice nu doar pentru Moldova, dar și pentru NATO și UE.

Russell a lăudat eforturile din ultimii patru ani ale guvernării precedente în lupta împotriva corupției, în reglementarea comerțului și în zădărnicirea funcționării laundromatului rusesc prin transformarea sistemului bancar. El a descris cum s-a ajuns la situația ingrată a Moldovei, care este aproape întoarsă în sfera de influență a Rusiei. Potrivit lui, marile puteri europene și SUA sunt mult mai preocupate de problemele interne, iar acest lucru a creat un vacuum în conducerea mondială, fapt de care s-a folosit Kremlinul. Steve Russell crede însă că încă mai este timp și Moldova poate fi salvată. Acest lucru poate fi făcut doar prin dialog politic între cele două forțe pro-europene din parlament, cu scopul de a contracara acțiunile Rusiei, iar NATO și UE trebuie să le susțină în acest deziderat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu