Politică sau religie? Preotul din satul Gura Galbenei se vrea primar. Reacţia Mitropoliei Moldovei

Embed:

Politică sau religie? Preotul din satul Gura Galbenei, raionul Cimişlia se vrea şi în fotoliul de primar al localităţii. Constantin Munteanu este candidat pe listele blocului ACUM la alegerile locale generale din 20 octombrie. Intenţia preotului i-a luat prin surprindere pe superiorii din cadrul Mitropoliei Moldovei, care spun că acesta nu va mai putea sluji în biserică dacă va câştiga scrutinul şi va alege să fie primar.

Contactat la telefon, Constantin Munteanu a spus că nu vede o problemă în a combina cele două activităţi. Am mers în satul unde acesta slujeşte pentru a avea o discuţie şi la cameră, dar nu l-am găsit la biserică. Munteanu a refuzat să ofere un interviu în faţa camerei, dar a făcut câteva precizări la telefon. El a declarat că atunci când a luat această decizie s-a consultat cu superiorul său, episcopul de Cahul şi Comrat, Anatolie Botnari, care l-ar fi susţinut. Cel din urmă susţine însă contrariul.

"Nu se recomandă ca noi să ne înaintăm candidatura la primar sau consilier, pentru că gândul că dacă eşti primar şi vei face ceva şi pentru biserică nu întotdeauna se îndreptăţeşte. Eu pe dumnealui nu l-am binecuvântat, să-i zic cu Dumnezeu înainte, eu i-am zis să facă ce vrea, alegerea e a lui", a spus episcopul de Cahul şi Comrat, Anatolie Botnaru.

Aceeaşi opinie o are şi Ioan Moşneguţu, episcop de Soroca, vicar al Mitropoliei Moldovei.

"Este regretabil că un slujitor al bisericii are asemenea tendinţe întrucât potrivit concepţiei sociale a bisericii, un preot sau un episcop nu are dreptul să facă campanie electorală pentru vreun candidat electoral", a comunicat episcopul de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei, Ioan Moşneguţu.

Între timp, în satul Gura Galbenei din raionul Cimişlia, sătenii sunt confuzi privind decizia preotului.

"Nu se combină deloc politica cu religia, pentru că politica e cea mai mare curvă. Şi iaca v-am spus tot".

"Ei, da când a muri cineva, el să lepede primăria şi să fugă la cimitir sau cum? Primarul are primăria lui şi iaca, of, o să zic ceva şi când o să mă îngroape o să-mi ia două preţuri".

"Eu nu ştiu cum le-a combina, dar el a spus că o să le scoată la capăt pe ambele aşa cum trebuie. Duminica să fie la biserică, dar toată săptămâna la Primărie".

Nu e pentru prima dată când un preot se vrea în politică. De exemplu, parohul Bisericii Sfântul Petru şi Pavel din Chişinău, Petru Buburuz, a fost şi el deputat al poporului din partea URSS în 1989. El spune că a fost binecuvântat de patriarhul Moscovei de atunci. Buburuz susţine că în cazul preotului din Gura Galbenei, situaţia este mai complicată.

"Eu n-am nimic împotrivă, dar dacă ei se apucă de afaceri, ori să lepede preoţia, ori primăria. Ceea ce face un preot nu trebuie să fie în detrimentul preoţiei, dacă el vrea să fie primar", a menţionat parohul bisericii Sfântul Petru şi Pavel, Petru Buburuz.

Potrivit articolului 38 din Constituţie, fiecare cetăţean are dreptul de a alege şi de a fi ales. Pe de altă parte, canoanele bisericeşti interzic unui preot să ocupe funcţii publice. Am încercat să obţinem o reacţie de la avocatul poporului Mihai Cotorobai pentru a vedea care ar putea fi deznodământul în această situaţie, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Lasă un comentariu