Poliţia trage un semnal de alarmă. În doar trei zile, 13 copii au fugit de acasă

Embed:

Poliţia trage un semnal de alarmă. În doar trei zile, 13 copii au fugit de acasă. Dintre aceştia, opt au fost găsiţi şi sunt în siguranţă, iar cinci sunt în continuare căutaţi de oamenii legii.   Potrivit Inspectoratului General al Poliției, majoritatea minorilor dispăruți fug de acasă de teama că vor fi pedepsiți de părinţi din cauza nereușitelor la şcoală sau pentru unele greşeli comise.

Alte motive sunt sărăcia, conflictele din familie și lăsarea copiilor fără supraveghere, ca urmare a plecării părinţilor la muncă peste hotare.
Psihologii sunt de părere că minorii pleacă de acasă în semn de protest faţă de unele decizii ale părinţilor sau faţă de o situaţie ce trebuie depăşită.

  ”Copiii generației noastre primesc totul de-a gata. Atât de ușor încât atunci când vine o dificultate, ei protestează și protestează lăsând baltă tot, arătând nemotivarea”, a spus psihologul, Irina Novac.

Psihologul Irina Novac mai spune că de vină ar fi educația permisivă și că de fapt, părinţii ar trebui să le explice copiilor care sunt limitele și ce nu li se permite să facă.

  ”Ei nu fac nimic altceva decât întorc părinților acest nu categoric. Nu ascult de tine, nu-mi ești șeful meu, voi face cum vreau eu, pentru că așa m-ai obișnuit să fac ce vreau. Un copil nu are nevoie de atâta libertate de la vârste mici, pentru că nu învață autoritatea, nu învață respectul și nu învață responsabilitatea”, a spus psihologul, Irina Novac.

Datele oficiale arată că, în perioada ianuarie-octombrie 2019, 740 de copii au plecat de acasă sau de sub protecţia tutorilor. Poliția îndeamnă populația să anunțe autoritățile la numărul unic de urgență 112, în caz că observă cazuri suspecte. Iar părinții sunt rugați să fie cu ochii în patru când se află cu cei mici în locuri aglomerate și să le explice cum să se comporte atunci când intră în contact cu persoane străine, pe stradă sau în mediul online.

loading...

Lasă un comentariu