Poliția suplimentează forțele pentru asigurarea unei bune desfășurări a alegerilor

Embed:

Peste 8 200 de angajaţi ai poliţiei vor asigura securitatea şi ordinea publică în ziua alegerilor parlamentare și a referendumului republican consultativ din 24 februarie. Potrivit şefului Inspectoratului Naţional de Patrulare, Marin Maxian, poliţiştii vor întreprinde măsurile necesare pentru ca în ziua scrutinului să nu fie încălcată legislaţia electorală, dar şi să prevină riscul apariţiei unor incidente.

"În vederea desfășurării bine a alegerilor, vor fi antrenați peste 8244 de angajați ai poliției. În acest sens 4000 de angajați vor fi antrenați la paza secțiilor de votare precum și asigurarea ordinii publice în adiacentul acestora. Peste 544 de angajați vor constitui grupurile de acționare și respectiv patrularea suplimentară a teritoriului. Măsurile vor fi sporite și nu vor fi admise îngrădirea drepturilor cetățenilor de a-și exprima votul. Totodată peste 4000 de angajați vor fi antrenați pentru a asigura și restabili ordinea publică în caz de anumite situații", a declarat Marin Maxian, șeful Inspectoratului Național de Patrulare.

Misiunea poliţiştilor a început încă în data de 25 ianuarie. În perioada campaniei electorale când au asigurat ordinea publică la circa 5000 de întruniri electorale desfăşurate de concurenţii electorali. 

"Vreau să vă informez că deja s-a început eliberarea documentației electorale, a buletinelor de vot. În ziua de ieri, în 25 de circumscripții poliția a asigurat transportarea de comun cu conducătorii organelor de circumscripție uninominale teritoriale. Pe parcursul perioadei electorale de către poliție a fost asigurată ordinea publică la peste 4962 de întruniri electorale desfășurate de către concurenții electorali la care au participat peste 235 de mii de persoane fiind antrenați peste 3138 de angajați pentru buna desfășurare a acestora", a spus Marin Maxian, șeful Inspectoratului Național de Patrulare.

Totodată, în această perioadă au avut loc mai multe incidente. Poliția a documentat peste 153 de cazuri de pretinse abateri și încălcări electorale.

"În timpul acestora, au avut loc și unele incidente. Astfel poliția a documentat peste 153 de cazuri de pretinse abateri și încălcări electorale așa cum ați văzut și ieri în comunicat. Opt au fost pornite examinarea prin prisma bănuirii rezonabile a coruperii alegătorilor. Patru din ele au fost repartizate către CEC. Concomitent au fost și 105 încălcări electorale de diferit gen și în general cel mai multe sunt afișarea mesajelor electorale în locuri neautorizate. Au fost pornite și proceduri precum deteorarea intenționată sau sustragerea afisajelor electorale sau panourilor electorale în acest sens fiind pornite peste 33 de proceduri contravenționale. Au fost sesizate șapte incidente înregistrate cu candidați electorali și reprezentanți ai acestora, în șase cazuri au fost deja adoptată decizia  și un caz la moment se află în procedura de examinare. Avem cazuri de încălcări cu sancțiuni. Toate aceste aspecte sunt monitorizate în continuare. Poliția inclusiv la ziua de astăzi asigură securitatea transportării și escortării a documentației electorale la cele 24 de circumscripții electorale uninominale care la moment li se asigură deplasarea", a zis Marin Maxian, șeful Inspectoratului Național de Patrulare.

CITEȘTE ȘI: Câte încălcări au fost în timpul CAMPANIEI ELECTORALE și cum s-au comportat viitorii deputați

Totodată, în ziua alegerilor este permisă agitaţia electorală de către concurenţii electorali în adiacentul secţiilor de votare doar până la locul intrării. Astfel acțiunile poliției vor fi foarte sporite și va asigura ordinea publică.

"Aș vrea să menționez că, după cum cunoașteți legislația electorală a fost modificată, iar prevederile actuale admit ca ziua de sâmbătă să nu fie ziua tăcerii, și respectiv în această zi se vor admite acțiuni de agitație electorală în adiacentul secțiilor de votare. Dar cu precauție este clar prestabilit că admisibil spațiu până la locul unde se efectuiază intrarea în instituția unde este amplasată secția de votare, unde este amplasat panoul informativ ca aici este constituit secția de votare nr X. Nu se admite îngrădirea liberului acces în această instituție. Este permisă informația care conține tentă electorală", a menționat Marin Maxian, șeful Inspectoratului Național de Patrulare.

Inspectoratul General al Poliției şi în continuare va întreprinde acțiuni de asigurare a ordinii şi securității publice, în scopul asigurării desfășurării în bune condiții a alegerilor Parlamentului Republicii Moldova şi a referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019.

Oamenii legii îndeamnă concurenţii electorali care semnalează provocatori sau înregistrează incidente în timpul întrunirilor cu alegătorii, să solicite intervenţia organelor de drept și să apeleze la numărul unic 112.

Totodată, în vederea neadmiterii abaterilor de la legislație în ziua alegerilor din 24 februarie, recomandăm cetățenilor:

  • să nu intre în localul de votare cu arme de foc sau arme albe;
  • să nu distrugă, deterioreze intenționat prin orice mod lista sau fișa electorală;
  • să nu scoată din localul secției de votare  buletinul de vot înmînat pentru votare;
  • să nu refuze de a executa dispozițiile președintelui biroului electoral al secției de votare privind asigurarea ordinii în localul de votare și pe teritoriul aferent.

Dacă ai fost martorul unei situaţii interesante, expediază imaginile surprinse pe adresa contact@publika.md sau prin intermediul opţiunii ŞTIREA TA, de pe site-ul PUBLIKA.MD, iar acestea vor fi văzute de o țară întreagă. 

Totodată, puteți să ne trimiteți materiale și pe  sau  Whatsapp la telefonul 060 88 11 00.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu