Poliţia italiană a descoperit un atelier care falsifica tablouri de Modigliani

Poliţia italiană a anunţat luni că a descoperit un atelier condus de un pensionar care realiza opere de artă false, reproducând tablouri pictate de Amedeo Modigliani şi de alţi artişti de seamă din secolul al XX-lea, scrie agerpres.ro.

Poliţiştii italieni au spus că au confiscat nouă picturi şi 10 desene atribuite lui Modigliani şi care erau "suspecte de contrafacere".

Ei au confiscat alte 13 picturi atribuite artistului britanic Lucian Freud, două atribuite lui Antonio Buenos, una lui Maurice Utrillo şi mai multe etichete, sigilii şi timbre.

Bărbatul care coordona atelierul este anchetat pentru contrafacere, a declarat colonelul de poliţie Nicola Candido.

Aceste opere de artă, dacă ar fi considerate autentice, ar avea o valoare de piaţă totală de mai multe sute de milioane de euro. În 2018, un nud de Modigliani a fost vândut de casa Sotheby's la New York cu 157 de milioane de dolari.

Raidul de luni a fost rezultatul unei anchete care a urmat firul informaţiilor obţinute de Poliţia italiană după confiscarea în luna martie a două falsuri prezumtive de Modigliani, prezentate într-o expoziţie vernisată în Palermo.

Curatorul acelei expoziţii şi preşedintele Institutului Amedeo Modigliani, o instituţie care certifică autenticitatea operelor de artă, continuă să fie anchetat de autorităţi, a anunţat Poliţia italiană.

Născut în 1884 în oraşul toscan Livorno, Amedeo Modigliani s-a mutat la Paris în 1906, unde a devenit o personalitate a efervescentului univers artistic parizian, alături de Pablo Picasso, Constantin Brâncuşi, Juan Gris şi Jean Cocteau. El a murit în Franţa în anul 1920.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu