Poliția de Frontieră comemorează victimele deportărilor staliniste

Un șir de manifestații consacrate Zilei comemorării victimelor deportărilor staliniste au fost organizate la frontieră. 

Ziua de muncă pentru întreg efectivul Poliției de Frontieră a început cu un minut de reculegere și au asistat la momentul de coborâre în bernă a drapelelor de stat. Omagiu victimelor celui de-al doilea val de deportări din 1949 a fost adus de conducerea Poliției de Frontieră, care a participat alături de reprezentanții MAI la depunerea de flori la monumentu"Trenul Durerii" din Scuarul Gării feroviare, municipiul Chișinău.

Pe parcursul zilei, la toate drapelele de stat din edificiile administrative și punctele de trecere a frontierei vor fi prinse panglici de doliu, iar polițiștilor de frontieră li se vor reaminti, în cadrul unor ședințe, despre calvarul deportărilor și represiunile regimului Stalin.

"Deportările în masă au avut loc în trei valuri succesive – două în anul 1949 și unul în 1951. Cunoscute sub denumirea de "IUG", deportările din 5-6 iulie 1949 reprezintă cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări.Victimele deportărilor staliniste sunt comemorate în fiecare an, la data de 6 iulie, aceasta fiind declarată zi de doliu național."

 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu