Polistirenul, PERICULOS pentru termoizolarea construcţiilor. DOVADA, incendiul de la Ciocana

Embed:

Materialul folosit de obicei la izolarea locuinţelor, inclusiv a blocurilor cu multe etaje, prezintă un real pericol, deoarece este uşor inflamabil. Incendiul de ieri de la Ciocana a confirmat fără tăgadă acest lucru. Potrivit pompierilor, flăcările s-au extins cu repeziciune, după ce polistirenul, folosit la izolarea balconului, care s-a dovedit a fi de proastă calitate, a luat foc.

Incidentul s-a produs marţi dimineaţă. Potrivit martorilor, fumul era atât de negru și dens încât au avut nevoie de ajutorul pompierilor pentru a ieşi din locuințe. În scurt timp, flăcările s-au extins și la la etajul superior.  

"De la etajul patru focul s-a răspândit la etajul cinci din cauza materialului de termoizolare şi a cauzat pierderi enorme", a spus Vasile Gaşpar, specialist în tehnica securității antiincendiare.

În pofida regulilor din construcţii, apartamentul a fost termoizolat cu polistiren, fără să fie montate separatoare antiincendiu.

"Pentru casele înalte nu se permite izolarea cu materiale inflamabile", explică Denis Maşaev, specialist securitate antiincendiară.

Polistirenul este un material uşor inflamabil și este considerat termoizolant de categoria a patra. Blocurile pot fi izolate termic însă doar cu materiale de categoria a 1 și a 2, cum ar fi, de exemplu, vata minerală. Aceasta este, însă, de două ori mai scumpă.

"În ceea ce priveşte polistirenul expandat standard, acesta este mai des folosit pentru că este mai accesibil. Este produs în Moldova. Vata minerală este produs de import, adusă sau din Europa, sau din Rusia. Nu fiecare îşi permite", a afirmat Marina Mişcenco, director tehnic la o firmă de construcţii. 

Specialiștii le recomandă oamenilor să ceară certificate de calitate, atunci când cumpără materiale de construcție. De asemenea, este imperios să fie respectate regulile de termoizolare a locuinţelor.

 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu