Poezia "Limba noastră" împlinește astăzi 100 de ani. Zeci de flori au fost depuse la bustul lui Alexei Mateevici de pe Aleea Clasicilor

Ziua de 21 iunie a reprezentat un eveniment important pentru Comunitatea literară care a marcat, la Chișinău, 100 de ani de la publicarea imnului Republicii Moldova, "Limba noastră", scrie IPN.

Poezia scrisă de Alexei Mateevici a devenit imnul țării în anul 1995, iar aniversarea de 100 de ani a fost marcată în Capitală prin depuneri de flori, recital de poezie și cuvântări la bustul lui Alexei Mateevici de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române.

Cu acest prilej, Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a ținut un discurs despre importanța poeziei "Limba noastră" pentru poporul moldav, întrucât limba noastră maternă se află încă pe baricade. De asemenea, maestrul a remarcat faptul că un singur poem își poate face autorul să rămână mereu în literatură.

"Poezia Limba Noastră este capodopera operelor sale, este unul dintre cele mai frumoase poeme care s-au scris vreodată despre limba română, este un poem care a ajuns să fie imn al ţării", a declarat Arcadie Suceveanu.

Colaboratorul științific al Institutului de Filologie al Academiei de Științe și membrul Uniunii Scriitorilor din Moldova și România, Dumitru Apetre, a spus că Mateevici nu și-a putut numi poezia "Limba Noastră cea Română" din cauza problemelor linvistice în perioada dată: 

"Nu toți acceptau pe atunci, după 100 de ani de dominație rusească, această noțiune de limbă română. Dar el a avut în vedere anume limba română. Nu o dată a spus în articolele sale de publicistică despre faptul că aici, în Basarabia, trăiesc români, iar limba vorbită este limba română", a afirmat Dumitru Apetre.

Aniversarea de 100 de ani de la publicarea poeziei "Limba noastră" a fost serbată și în incinta Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu” printr-o expoziție de carte, documente și fotografii.

Vasile Malanețchi, directorul muzeului a accentuat puntea de joncțiune între versurile poemului și realitatea de astăzi:

"Erau vremuri grele, tulburi și atunci. Or așa ne este dat nouă să trecem periodic prin asemenea momente cruciale. Trebuie să ne limpezim iară conștiința. Cine suntem, ce limbă vorbim și care sunt de fapt valorile noastre", a declarat Malaneţchi.

Pentru prima dată, versurile poemului "Limba noastră" au fost citite de către Alexei Mateevici la Congresul Scriitorilor din Basarabia unde s-a hotărât trecerea la alfabetul latin.

La 22 iulie 1995 deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat strofele 1, 2, 5, 8 și 12 ale poeziei „Limba noastră“ drept imn al Republicii Moldova.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu