Podul peste Nistru, redeschis. Pavel Filip: O etapă în eliminarea barierelor în calea liberei circulaţii şi o îmbunătăţire economică

Embed:

Podul peste Nistru, care face legătura între satele Gura Bâcului şi Bâcioc, a fost deschis astăzi după o pauză de 25 de ani. La ceremonie a participat premierul Pavel Filip şi liderul regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski. Cei doi au menţionat că acest pas este foarte important atât pentru locuitorii din zonă, cât şi pentru relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol.

"Dincolo de faptul că este o etapă în realizarea obiectivului nostru de eliminare a barierelor în calea liberei circulaţii a persoanelor, transportului şi serviciilor, el va duce şi la o îmbunătăţire economică", a menţionat Pavel Filip.

"Acest pod face legătura între malul stâng şi cel drept, legătura logistică, legătura economică. Este important pentru agenţii economici, pentru localnici. Am vorbit cu cei din Bâcioc şi din Parcani. Toţi sunt foarte mulţumiţi", a declaart Vadim Krasnoselski.

Circulaţia pe pod va fi monitorizată pentru a evita neregulile.

"Pe ambele părţi există anumite posturi vamale interne. Va depinde mult şi de traficul care va fi prin această zonă. Ceea ce au discutat a fost inclusiv şi eliminarea sau limitarea acestor controale excesive sau acestor restricţii de circulaţie care pot fi impuse. Esenţial trebuie să evităm contrabanda şi alte aspecte negative care pot exista", a menţionat Gheorghe Bălan, vicepremier pentru Reintegrare.

În urma redeschiderii podului, oamenii din localităţile de pe ambele maluri ale Nistrului vor avea de făcut mai puţine drumuri pentru a ajunge la destinaţie: 

"Este extraordinar, este o unire a celor două maluri ale Nistrului. Suntem din Chişinău, dar părinţii sunt în regiunea transnistreană, de aceea am luat copiii ca să ajunge primii astăzi acasă. Anterior, mergeam pe la Bender sau Grigoriopol, era cu 30 de kilometri mai mult".

"Este mult mai simplu, nu va trebui să ocolim atât de mult, o să avem foarte multe beneficii".

"Suntem locatari din Gura Bâcului, suntem trei persoane, chiar vrem să încercăm să vedem care e situaţia, dar e un plus pentru noi. Satul Gura Bâcului o să reînvie, o să avem piaţă cum şi în regiuneile care sunt la marginea traseului".

Un protocol pentru redeschiderea podului a fost semnat acum două săptămâni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu