Podul peste Nistru, dintre Rezina și Râbnița, iluminat după o pauză de 27 de ani (FOTO)

Podul care leagă cele două maluri ale Nistrulului, între orașele Rezina și Râbnița, nu va mai sta în beznă. După aproape 27 de ani, aseară a fost reconectat sistemul de iluminare a viaductului. Proiectul de reabilitare a costat câteva zeci de mii de euro și a fost finanțat de Uniunea Europeană și primăria oraşului Rezina.

Pregătirile pentru eveniment au început la Rezina încă de dimineaţă, imediat ce s-a aflat despre sosirea oaspeţilor de rang înalt. Mai mulţi muncitori au fost mobilizaţi de urgenţă pentru a salubriza de gunoaie faleza din apropierea podului.

"Am greblat aici, am măturat, am strâns hârtiile. Pentru deschiderea podului nostru".

"Deobicei lucrările de salubrizarea a zonei se fac primăvara. O dată ce avem oaspeţi, e logică să avem şi ordine. Echipa de lucrători muncesc conform planului, dar acum au intervenit în regim de urgenţă", a comunicat primarul oraşului Rezina, Semion Tatarov.

Pentru că deşeurile au fost mai degrabă ascunse de ochii lumii, oficialii europeni aşa şi nu au putut admira "curăţenia" făcută de muncitori.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, dar şi cei care au implementat proiectul, şi anume reprezentanţii PNUD în Moldova, au ajuns la faţa locului când afară deja amurgise. Musafirii au fost întâmpinaţi de urători, ulterior aceştia au conectat luminile pe pod.

Sistemul de iluminare de pe podul care face legătura între ambele maluri ale Nistrului a fost reconectat după o pauza de aproape trei decenii. Viaductul are o lungime de aproximativ 600 de metri și poate fi traversat atât de către pietoni, cât și de mașini. Reabilitarea sistemului de iluminare a fost posibilă datorită unui grant european şi a contribuţiei primăriei oraşului Rezina, în gestiunea căreia se află podul.

"Mă bucur şi sunt mândru că putem ca UE, să suţinem financiar acest proiect extraordinar, implementat de UDNP, care aduce lumină", a spus ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko.

Beneficiarii proiectului sunt peste 60 de mii de persoane din oraşele Rezina și Râbnița, care aveau nevoie de această legătură între cele două localităţi.

"Cetăţenii din Râbniţa lucrează mulţi în oraşul Rezina. Sunt locuitori din Rezina care lucrează în Râbniţa. Sunt schimburi comerciale destul de intense, şi totodată podul este şi o zonă de agrement", a spus primarul oraşului Rezina, Simion Tatarov.

Localnicii sunt mulţumiţi că podul a fost iluminat.

"E binevenit, măcar vezi transportul, vezi ruta. Nu te păleşte nimeni cu nimic în cap".

"În perioada de noapte, în ultimii ani au avut loc şi accidente aici. Şi din cauza lipsei de lumină".

"Atunci când mergem pe drum să vedem pe unde călcăm. Fiindcă e nu numai pentru şoferi, dar şi pentru pietonii care merg pe aici seara".

Lucrările de iluminare a podului care face legătura între Rezina şi Râbniţa au costat aproape 50 de mii de euro. 34 de mii au fost alocaţi de Uniunea Europeană, iar restul banilor reprezintă contribuția primăriei oraşului Rezina.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu