Pneumonia netratată poate fi mortală. Semnele de alarmă care anunță boala

Febra, tusea cu expectoraţie şi junghiurile toracice sunt semne ce pot ascunde o pneumonie, care poate fi foarte periculoasă.

Pneumonia este o infecţie serioasă, care afectează plamânii, sau mai bine spus tractul respirator inferior. Ea este cauzată de bacterii, de virusuri sau, în cazuri mai rare, de paraziţi sau de alte microor-ganisme. Din păcate însă, în 65% dintre cazuri, microorganismul (bacteria sau virusul) care cauzează pneumonia nu este identificat nici dupã testele efectuate, scrie antena3.ro.

Pneumonia debutează de obicei când o persoană inhaleazã în plămâni particule de aer infectat. În alte cazuri, se dezvoltă în timpul sau după contactarea unei infecţii virale superioare, cum este o răceală sau o gripă. Pneumonia mai apare şi ca o complicaţie a unei boli virale, cum ar fi pojarul sau varicela. Pneumonia poate apărea însă şi dacă o persoană inhalează accidental mâncare, vomă sau mucus în plămâni. Pneumonia poate fi o boală relativ uşoară. La tinerii sănătoşi, refacerea durează două-trei săptămâni, dar poate dura până la şase-opt săptămâni sau mai mult la vârstnici sau la cei cu probleme de sănătate.

Simptomele pneumoniilor

Simptomele de pneumonie bacteriana încep de obicei brusc şi adesea se dezvoltă în timpul sau în urma unei infecţii respiratorii superioare, cum ar fi gripa sau răceala. Simptomele următoare sunt cele mai frecvente:
-tuse cu mucus decolorat–sputã din plămâni; mucusul expectorat din plămâni poate fi roşiatic, verzui ori sangvinolent;
-febră, care poate fi mai puţin întâlnită la vârstnici;
-frisoane, friguri – un singur episod sau mai multe atacuri;
-respiraţie rapidă şi adesea superficială;
-durere a pieptului, care se înrăutăţeşte la tuse sau la inspiraţie profundã;
-creşterea frecvenţei cardiace;
-oboseală sau senzaţie de slăbiciune.
Vârstnicii cu pneumonie pot avea simptome mai uşoare, cum ar fi tusea uscată. Câteodată nu au febrã. O schimbare în starea mentală (confuzie sau delir) sau înrăutăţirea unei boli de plămâni poate fi un semn major de pneumonie la vârstnici.
Simptomele de pneumonie virală sunt mai puţin evidente, mai puţin severe şi apar gradual. Pneumonia virală trece adesea neobservată, pentru că persoana nu pare bolnavă. Simptomele variază în funcţie de vârsta persoanei şi de alte probleme de sănătate.

Care sunt factorii de risc?

Următorii factori cresc riscul unei persoane de a dezvolta pneumonie după o infecţie respiratorie superioară:
-o afecţiune medicală gravă, în special boli pulmonare, cum ar fi astmul;
-persoanele sub un an sau peste 65 de ani;
-folosirea tutunului;
-un sistem imunitar slăbit;
-o leziune toracică (fractură costală, contuzii pulmonare);
-schimbări în starea mentală (confuzia sau pierderea cunoştientei), care cresc riscul aspirării de mucus, lichide sau mâncare în plămâni.
Următorii factori de risc pot creşte riscul unei persoane de a avea complicaţii după o pneumonie. Dacă aceşti factori de risc sunt prezenţi, persoana trebuie spitalizată pentru tratarea pneumoniei:
-vârstă de peste 65 de ani;
-alte boli, în special astm, diabet, insuficienţă renală cronică, insuficienţă cardiacă congestivă şi boli cronice de ficat;
-spitalizare pentru altă afecţiune în ultimele 12 luni;
-inhalarea de material mucos sau conţinut stomacal în plămâni;
-o stare mentală alterată (delir sau demenţă);
-alcoolism;
-malnutriţie.

Tratamentul la domiciliu

Tratamentul la domiciliu este o parte foarte importantă în tratarea pneumoniei. Persoanele cu sistem imunitar slăbit au riscuri mari de complicaţii după pneumonie. Evitaţi contactul cu persoanele care au infecţii ale tractului respirator, cum ar fi răceala sau gripa. Dacă nu aţi avut pojar sau varicelă, evitaţi contactul cu cei care ar putea avea aceste infecţii. Pneumonia poate fi o complicaţie a pojarului sau varicelei, aşa că orice contact cu asemenea bolnavi care le au poate fi riscant în dezvoltarea pneumoniei. Utilizarea frecventă de antibiotice în prevenirea infecţiilor, cum ar fi infectii ale urechilor, contribuie la răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice. Pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor rezistente:
-aruncaţi orice antibiotic nefolosit, expirat; nu luaţi antibioticele rămase şi nu le oferiţi cadou altora;
-luaţi toate antibioticele prescrise, chiar dacă vă simţiţi mai bine, pentru a face un tratament complet.
Şi câteva sfaturi generale:
-încercaţi să vă odihniţi cât mai mult şi să beţi cât mai multe lichide;
-trataţi-vă tusea, ca să vă puteţi odihni;
-puteţi lua paracetamol sau aspirină, pentru a reduce febra şi a vă simţi mai bine;
-evitaţi însă aspirina, dacă aveţi sub 20 de ani.
În multe cazuri, pneumonia este o boală tratabilă, pe termen scurt. Totuşi pneumoniile frecvente pot fi complicaţii serioase, câteodată netratabile, ale altor boli cronice.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu