Ploile puternice au făcut prăpăd în câteva raioane ale ţării. Pomii fructiferi, BĂTUŢI grav de grindină

Embed:

Ploile puternice din această după amiază au făcut prăpăd în câteva raioane ale ţării. Grindina cât bobul de mazăre a afectat, în mare parte, pomii fructiferi.

Vreamea instabilă a provocat pagube chiar dacă Serviciul Antigrindină a lansat sute de rachete pentru a dispersa norii negri.

În satul satul Scumpia, din raionul Făleşti, au fost două averse puternice cu gheaţă cât cireaşa care a
făcut ferfeliţă pomii, răsadul şi parţial semănăturile.

CITEŞTE ŞI Grindină cât BOBUL DE MAZĂRE în nordul ţării. A avut de suferit ROADA pomilor fructiferi (FOTO, VIDEO)

"Dar mai exact despre pagube nu ştiu, urmează să ne deplasăm pe teren să vedem floarea soarelui şi alte semănături din câmp. În rest animalele nu au avut de suferit", a spus Petru Friptuleac, primar s. Scumpia, Făleşti.

A plouat cu grindină şi în raioanele Donduşeni şi Drochia, însă autorităţile locale nu cunosc, deocamdată, care au fost pagubele. Cei de la Serviciul Antigrindină afirmă că, doar în ultimele două zile, au lansat sute de rachete pentru a evita calamităţile.

"Conform datelor radiolocaţionale din 17 şi 18 mai, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate ploi puternice cu descărcări electrice. Unităţile speciale Soroca, Sîngerei, Corneşti, Călăraşi şi Ceadîr Lunga în aceste două zile au lansat peste 400 de bucăţi de rachete antigrindină. Au fost prelucrate peste 50 de bucăţi convective cu pericol de grindină", a comunicat la telefon Victor Melnic, conducător grupului control terestru, Serviciul. 

În jurul ore 17.00 numărul rachetelor lansate s-a ridicat la 700, iar până mâine ar putea depăşi cifra de o mie.
Meteorologii nu exclud că grindina va afecta şi alte localităţi, în condiţiile în care avertismentul cod galben, emis astăzi, expiră după miezul nopţii.


Avertizarea de averse puternice cu grindină şi vijelie este valabilă pentru toată ţara. Vântul va sufla cu o intensitate de peste 80 de kilometri pe oră.

În acest context, oameni sunt rugaţi să evite trecerea pe sub arborii uscaţi şi fire de electricitate. Totodată, şoferii sunt îndemnaţi să-şi găsească un loc de parcare mai sigur pentru maşinile lor.

Vremea este capricioasă şi Peste Prut. Autorităţile române au emis cod galben de ploi şi vânt puternic în judeţele din centrul ţării şi de la hotar cu Moldova.

Pentru mâine, se anunţă temperaturi de până la 27 de grade Celsius în ţară.

Pe aceeaşi temă