Ploile din ultimele zile a transformat frumosul râu Ialpug, într-o canalizare

Embed:

Catastrofă ecologică în oraşul Comrat. Apa râului Ialpug, considerat drept unul dintre cele mai mari din ţară, s-a transformat în ultimii ani într-o groapă de canalizare.

În fiecare zi, în apa curgătoare ajung  tone întregi de apă menajeră şi excremente din gospodăriile oamenilor. Situaţia s-a agravat în ultimii ani după ce sistemul de canalizare orăşenesc, vechi de aproape jumătate de secol, a ieşit din funcţie, iar toate dejecţiile din gospodării, au început să se scurgă în râu. 

Acum cinci ani, mizeria din gospodăriile oamenilor, care, până atunci ajungeau prin ţevi la Staţia de Epurare din oraş, a început să se scurgă în râul Ialpug.

În fiecare oră, în râul Ialpug se scurg în jur de 5 metri cubi de excremente și ape reziduale din gospodăriile oamenilor. Problemă este una foarte gravă, susțin ecologiștii. Din cauza apei poluate, au murit toți peștii din bazinul acvatic.

Situaţia a ieşit de sub control, după ce un colector în care ajungeau dejecţiile şi apa menajeră din locuinţele oamenilor a ieşit din funcţiune:

"Pe perioada verii aerul este insuportabil. Eu locuiesc la câțiva kilometri de aici, iar când bate vântul, acest miros ajunge până la mine."

"Noaptea nu putem lăsa fereastra deschisă, deoarece miroase urât."

"Seara, după ora 17:00 este imposibil de respirat. Nu putem lăsa ferestrele deschise."

Potrivit ecologiştilor, în prezent, indicii de poluare a apei din râu depăşesc de aproape trei ori normele ecologice.

"Au fost prelevate probe și s-au făcut analize care au arătat o creștere a microbilor", a spus Evgheni Shevchenko, ecologist.

Situaţia ecologică din Comrat îi afectează nu doar pe locuitori din Moldova dar şi pe cei din Ucraina. Râul Ialpug, trece aproape 15 kilometri pe teritoriul ţării vecine, şi se revarsă în lacul Ialpug, singura sursă de apă potabilă pentru oraşul Bolgrad.

"Apa este consumată de aproximativ 15.000 de oameni. Problema există în Bolgrad. Căutăm o soluție pentru a oferi oamenilor o alternativă de a avea apă potabilă", a spus Mihail Balin, ecologist din Ucraina.

Problema a fost discutată în cadul unei şedinţe internaţionale comune, în cadrul căuieia, autorităţile locale din oraşele Comrat şi Bolgrad din Ucraina au încercat să găsească o soluţie. Primarul oraşului Comrat, Serghei Afanasiev, susţine că în câteva zile, în localitate vor demara lucrările de construcţie a unui nou sistem de canalizare. Pentru a stopa parţial deversarea de reziduuri menajere în apa râului Ialpug, în prima fază, va fi reabilitat colectorul defect.

"Lucrările pe care le-am demarat la primul colector ajung la șase milioane de lei, dintre care trei milioane au fost alocate pentru orașul nostru. Restul banilor vor fi utilizați pentru a realibita întregul sistem de canalizare", susţine Serghei Afanasiev, primarul de Comrat.

Afanasiev susţine că pentru a rezolva definitiv problema, e nevoie de reabilitarea capitală a sistemului de canalizare din oraş. Pentru reconstrucţia Staţiei de Epurare, a colectoarelor şi reţelelor de canalizare sunt necesari e nevoie de aproximativ 50 de milioane de lei, bani pe care autorităţile locale nu-i are.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu