Ploile au dat peste cap planurile apicultorilor. Mierea se va SCUMPI

Embed:

Producţia de miere de salcâm se va înjumătăţi anul acesta. Apicultorii explică situaţia prin faptul că salcâmul a înflorit devreme, dar ploile au împiedicat albinele să colecteze polenul. Ei spun că trebuie să ne aşteptăm la scumpirea acestui produs.

Grigore Popa îngrijeşte peste 300 de familii de albine. Bărbatul spune că, în acest an, vremea i-a dat toate planurile peste cap.

"Foarte mulţi apicultori nu au reuşit să pregătească familiile pentru culesul principal. Suplimentar la asta, prima jumătate a culesului, nopţile au fost foarte reci. A doua jumătate a culesului s-a ameliorat un pic, dar culesul deja a fost ratat", a explicat Grigore Popa.

Un kilogram de miere de salcâm costă acum 75 de lei. Însă din cauza reducerii cantităţii de miere din acest an, produsul s-ar putea scumpi în următoarele două luni.

Apicultorii estimează că această creştere ar putea fi de 10-15 lei la kilogram.

"Evident că ceva va creşte. Nu cred că vor depăşi, în mediu, 90 de lei", a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor, Ştefan Condratiuc.

În Moldova există aproape cinci mii de apicultori. Potrivit lor, o familie de albine poate produce până la 50 de kilograme de miere anual.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu