Ploile abundente AU AFECTAT şi recolta de miere de salcâm. Cu cât a scăzut producţia în acest an

Embed:

Temperaturile scăzute şi ploile abundente din ultima perioadă au compromis recolta de miere de salcâm, una dintre cele mai solicitate pe piaţa externă. Producţia este cu peste 60 la sută mai mică faţă de anul trecut.

În aceste condiții, apicultorii spun că prețurile pentru acest produs vor crește cu până la 20 la sută. 

Andrei Zagarneanu este un apicultor cu o experienţă de zeci de ani. Acum crește peste 300 de familii de albini în satul Bozieni, raionul Hâncești.

Prisăcarul spune că dacă în 2015 colecta până la 20 de kilograme de miere de la o familie de albine, în acest an, volumul a scăzut la opt kilograme.

"Iată așa trebuie să arate un fagure plin cu miere. Acum dacă apicultorul scoate fagurii pentru extracție aici se obține undeva vreun kg de miere. Nu e chiar bine. Față de anul trecut când un fagure din acesta avea și trei kg, chiar și patru unii", spune Andrei Zagarneanu.

Apicultorii spun că o asemenea recoltă redusă nu s-a mai înregistrat în ultimii zece ani. Prin urmare, preţul mierii ar putea creşte cu până la 20 la sută.

"Dacă anul trecut s-a ridicat până la 75 de lei per kg, anul acesta poate să fie și 80, după prognoză. 90 ar putea fi la piață. 90-100 lei kg", susţine apicultorul.

Moldova exportă cea mai mare cantitate de miere în Uniunea Europeană. Preţurile sunt, de cele mai multe ori, influenţate de producătorii care deţin monopolul.

"Anul trecut, de exemplu Ucraina a avut spre export în Europa spre export 30 de mii de tone. Pe când Moldova produce cu chiu cu vai 1.000 de tone. Ucraina dădea poliflora cu, echivalentul în banii noştri - 11 lei pe kilogram. Dar nouă ni s-a dat 42 de lei. În momentul acesta Europa spune de ce să luăm de la Moldoveni, când putem să luăm de la ucraineni, sau de la români, sau de la ungari", zice prisăcarul Nicolae Haruţa.

În Moldova sunt peste trei mii de apicultori.

Potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor, în 2015, ţara noastră a vândut în străinătate 800 de tone de miere.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu