Ploaia de ieri a făcut ravagii: Geamuri deteriorate şi acoperişuri smulse în mai multe localităţi din ţară

Embed:

Ploaia de ieri a făcut prăpăd în doar câteva minute nordul ţării. În satul Burlăneşti din raionul Edineţ, vântul a smuls foile de ardezie de pe mai multe acoperişuri şi a doborât mai mulţi copaci. Urgia a mai compromis şi recolta localnicilor din mai multe sate din Glodeni, iar cea mai gravă situaţie a fost înregistrată în satul Camenca. 

De dimineaţă, oamenii din satul Camenca au ieşit să vadă ce le-a mai rămas prin grădini după ploaia de ieri. Au privit cu ochii în lacrimi în ochi prăpădul din grădini şi de pe câmpuri. Autorităţile susţin că aproape toată recolta a fost compromisă.

"Eu azi împlinesc 70 de ani, pe 9 august şi prima dată în viaţă aşa s-a întâmplat, natura mi-a dat un cadou ca să-l ţin minte cât voi mai trăi. Tot absolut la 10 mii de lei pagube, cel puţin. Uitaţi-vă, copacii tot sunt distruşi", a spus Iulian Moșanu, locuitor al satului Camenca din raionul Glodeni.

Oamenii din sat povestesc îngroziţi de ce au văzut. Vântul le-a distrus unor gospodari şi acoperişurile şi geamurile la case.

"Grindina era aşa, cam ca oul de găină. Şi nu era rotundă, dar era aşa, cu zgrumţuri, aşa."

"Roşiile, bostanii, pepenii verzi, fasolele, tot a distrus, porumbul. Iaca, în partea cealaltă la casă sticlele s-au stricat, asta este. "

"Am închis uşile şi stăteam cu uşa aşa, strânsă, dar de aici, curgea apă de Doamne fereşte şi uşa nu se închidea, dragă. Mamă, tare m-am speriat. Nici azi nu-mi pot veni în fire, parcă îmi tremură mâinile, picioarele."

Pe această femeie, grindina a prins-o în curte. Bucăţile de gheaţă i-au lăsat vânătăi pe corp. 

"Nu reuşeam de la poartă până acasă să intru. Uitaţi-vă, puterea lui Dumnezeu. Nu am văzut aşa ceva niciodată. "

Autorităţile vor face o comisie pentru a evalua pagubele aduse de ploaia de ieri.

"În Camenca sunt la vreo trei sute de gospodării. Dacă să punem câte vreo 10 mii plus - minus, se ridică undeva la vreo patru sute de mie cred că sunt", a zis Radu Cărăuș, secretarul Consiliului Comunal Camenca.

Nu este prima dată în această vară când ploaia face prăpăd în satul Camenca. În luna iunie, toate drumurile din sat au fost spălate de şuvoaie, iar autorităţile trebuie să găsească în jur de un milion de lei pentru a reabilita drumurile. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu