PLOAIA CU GRINDINĂ a făcut prăpăd în raionul Ungheni. Prejudiciile sunt de MILIOANE DE LEI. Localnicii spun că a fost groaznic

Ploaia torenţială, însoţită de grindină, a provocat prejudicii de milioane de lei în mai multe localităţi din raionul Ungheni.  Autorităţile publice locale au mers astăzi să identifice toate gospodăriile care au avut de suferit în urma intemperiei. 

În localitatea Cetireni ploaia a durat patru ore şi a distrus culturile agricole în toate gospodăriile din sat. Pagubele sunt estimate la patru milioane de lei.

Ploaia torențială însoțită de grindină a distrus în totalitate şi podul care unește cele două părți ale satului Cetireni. Acum, autoritățile publice locale au nevoie de un milion de lei pentru a-l reconstrucți. 

"O ploaie mare a venit, nu se vedea deloc om cu om. O bubuitură, parcă s-a cutremurat casa. Îmi este frică. Cartofi, fasole, porumb, tot este distrus", a spus Maria Bulancea, locuitoare a satului Cetireni.

Familia Gorincioi din Cetireni a rămas fără 16 metri de gard: "Curgea apa pe după casă, ne-a înconjurat casa. Pe aici mergea, pe aici mergea, am crezut că îmi ia şi casa. M-am apucat, Doamne, de plâns aseară, straşnic". 

Autorităţile locale au instituit o comisie specială care va estima prejudiciile produse de intemperie.

"Viiturile de apă au produs mari pagube în localitatea noastră, chiar recent acest pod, care leagă ambele părţi ale satului a fost deteriorat complet. Urgent trebuie să iniţiem procedura de proiectare a unui obiect capital. O să ducem discuţii şi cu comisia pentru situaţii excepţionale din Ungheni şi cu Guvernul neapărat, altfel nu ne vom descurca", a declarat Ana Dicusar, primarul satului Cetireni.

"Acele posibilități ale fondului de rezervă raional vor fi implicate pentru a sprijini, în special, gospodăriile care au suferit. Sigur o să intervenim și cu o solicitare către fondul de rezervă al Guvernului", a precizat Ludmila Guzun, deputat PDM.

Şi în localitatea vecină ploaia a provocat mari bătăi de cap oamenilor. În Unţeşti au fost afectate atât grădinile, cât şi drumurile centrale. Iar şapte case au rămas fără acoperiş. 

"A căzut lutul de pe pod. Afară am dat cu mătura apa. Fetele le-am liniştit, nu au plâns. Băiatul l-am ţinut în braţe. S-a auzit chiar cum cădeau bucăţi de lut", a spus Galina Olei, locuitoare a satului Unţeşti.

"Durerea de cap cea mai mare sunt drumurile. Din păcate, trebuie surse financiare pentru restabilirea acestor porţiuni de drum. Cu părere de rău a mai fost afectat şi apeductul, care acum mergea în proces de executare. Cu mai puţin de jumătate de milion, nu scăpăm", a punctat Nicolae Sorotinschi, primarul satului Unţeşti. 

Hidrologii au emis o avertizare cu privire la creşterea nivelului apei în râul Prut, pe sectorul Costeşti-Ungheni valabilă până în 24 mai. Potrivit acestora, nivelul apei va creşte cu până la 2,7 metri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu