"PLDM vrea ca CNA-ul să treacă în subordinea Guvernului, pentru a-şi proteja miniştrii corupţi"

Embed:

Iniţiativa Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova de a trece Centrul Naţional Anticorupţie în subordinea Guvernului este ruşinoasă şi are menirea de a proteja miniştrii liberal-democraţi, bănuiţi de acte de corupţie. De această părere este comentatorul politic Roman Mihăieş.

"PCRM şi PLDM au negociat un set de legi-trei la trei. Unele sunt în interesul PCRM, cum ar fi majorarea pragului electoral, altele la PLDM, cum ar fi trecerea CNA în subordinea Guvernului. Este ruşinos, o lovitură la adresa democraţiei. Ne aşteptăm la tot ce este posibil. PLDM a pornit pe o cale periculoasă, pe interes propriu. Este un partid conjucturist care încearcă să-şi salveze membrii săi. Aceste modificări nu sunt coordonate cu instituţiile europene", a declarat analistul politic.

Totodată, şi expertul în drept constituţional Vitalie Catană consideră că iniţiativa liberal-democraţilor este de a-şi securiza miniştrii bănuiţi de acte de corupţie.

"Faptul că CNA a ieşit cu acţiuni care au fost văzute de întreaga societate, sigur naşte o reacţie din parte  PLDM  de a-şi securiza membrii bănuiţi de acte de corupţie. Este un mesaj că lupta cu corupţia va fi pusă la naftalină. PLDM are Ministerul Afacerilor Interne şi nimeni nu face nimic aici. Nimeni nu opreşte MAI să oprescă corupţia, dar nu se face nimic acolo. Dacă CNA va ajunge la Guvern, lupta cu corupţia va fi pusă pe raft. Fiind în subordinea Guvernului, instituţia va acţiona la ordinele prim-ministrului", a conchis expertul.

Publika.md aminteşte că Partidul Liberal Democrat din Moldova vrea să-şi supună Centrul Naţional Anticorupţie, prin trecerea instituţiei în subordinea Guvernului. Cel puţin aşa rezultă din proiectul de lege înregistrat de liberal-democraţi la Secretariatul Parlamentului.

Astfel, conform proiectului, directorul CNA urmează să fie numit şi eliberat din funcţie de către Guvern, la propunerea prim-ministrului. Adjuncţii acestuia, deasemenea, sunt numiţi şi eliberaţi de Guvern. Mai mult, Executivul umează să stabileacă gradele speciale ale ofiţerilor CNA.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu