PLDM şi PCRM a votat: CNA va trece în subordinea Guvernului

Embed:

Centrul Naţional Anticorupţie se va subordona Guvernului şi nu Parlamentului, cum prevedea legea până în prezent. Deputaţii PLDM şi PCRM au votat, astăzi, un proiect al liberal-democraţilor, care prevede ca CNA să treacă în subordinea Executivului. Pentru adoptarea acestei legi au votat parlamentarii PLDM şi PCRM. Documentul a fost aprobat în două lecturi.

Totodată, şeful CNA va putea fi numit şi demis de preşedintele ţării, la propunerea primului ministru.

"Trebuie să recunoaştem că noi am eşuat în tenativa de reformă a instituţiei. Am obţinut o instituţie politic dependentă axată pe persecutarea la comandă a anumitor actori politici", a spus liderul fracţiunii PLDM; Valeriu Streleţ.

Liderul democrat, Marian Lupu, crede că votul de astăzi ascunde alte interese.

"Sunt ferm convins că aceste decizii sunt dictate de intenţia de a se ajunge la muşamalizarea şi la închiderea tuturor dosarelor de rezonanţă. Este o acţiune pentru campania electorală", a concretizat Lupu.

Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului a recomandat astăzi Parlamentului să nu se grăbească să adopte modificări la Legea cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie, pentru că acestea reduc din autonomia şi independenţa instituţiei. 

Potrivit directorului CREDO, Sergiu Ostaf, o instituţie care combate corupţia nu poate fi în subordinea unui Cabinet de miniştri. În cel mai rău caz poate fi în subordinea Procuraturii Generale. "În ultima perioadă se înregistrează fenomenul de utilizare a CNA ca "bâtă" politică, utilizarea acestuia în realizarea justiţiei selective şi scurgerii de informaţie", a mai spus Sergiu Ostaf. 

Şi expertul anticorupţie Cristina Cojocaru consideră că Centrul Naţional Anticorupţie poate funcţiona eficient, doar dacă are o independenţă asigurată. "Această iniţiativă contravine spiritului iniţiativei pentru consolidarea constituţională a Centrului Naţional Anticorupţie, care a fost votat în octombrie 2012. Atunci se spunea că CNA trebuie să fie o instituţie independentă. Iar pentru asta tebuie să se întreprindă măsuri cum ar fiindependenţa, capacităţi sporite şi sprijin public", a declarat experta.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu