Platformă de comunicare între mediul de afaceri şi Guvern. Ce a discutat premierul cu agenţii economici

Embed:

O platformă de comunicare între mediul de afaceri şi Guvern a fost creată astăzi, după ce premierul Pavel Filip a avut o întâlnire cu mai mulţi businessmeni. Şeful Executivului a propus crearea acesteia pentru a discuta cu regularitate problemele din domeniul afacerilor şi i-a asigurat pe participanţi că echipa guvernamentală va fi întotdeauna un partener de încredere.

Întâlnirea premierului cu reprezentanţii mediului de afaceri a avut loc după ce la şedinţa de miercuri, Pavel Filip a propus să fie sistate controalele abuzive asupra agenţilor economici. La fel, premierul a propus simplificiarea procedurii de licenţiere pentru iniţierea unei afaceri.

"Poate în final reușim să trecem de la abordarea licențiere-autorizare la notificare, ceea ce ar însemna că agentul economic să-și pornească afacerea. Dar instituțiile statului sunt obligate să vină să constate că activează în modul legal. Propun crearea unei platforme de comunicare care să se întâlnească regulat", a precizat premierul Pavel Filip.

Întreprinzătorii susţin că activitatea companiilor lor este afectată de controalele nejustificate din partea unor structuri de stat şi au salutat iniţiativă premierului.

 "Salutăm dorinţa de a face ordine în efectuarea diverselor controale a activ agenţilor economici. Ar fi bună această perioadă de moratoriu. În acelaşi timp, pentru noi este foarte important ca instituţiile respective să rămână functionale, fiindcă aceste instituţii, FISC, Serviciul Vamal, la moment implementează reforme care sunt urgente şi necesare activităţii de business", a spus directorul executiv al Camerei Americane de Comerţ în Moldova, Mila Malairău.

Şi reprezentanţii patronatelor au avut o şedinţă cu agenţii economici. Oamenii de afaceri spun că, cel mai des, verificările sunt efectuate de către ofiţerii Direcției Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei.

"Dorinţa de a prinde în flagrant nu trebuie să fie dorinţa de bază a inspectoratelor. Trebuie să fie principiul de prevenire: "Eu vin să te învăţ să fii corect cu Statul." Noi am identificat alte două instituţii care îşi exercită controlul într-o formă abătută de la lege, sau într-o formă mai abuzivă. Aceasta este Grada Financiară şi Poliţia Economică", a conchis şeful de direcţie CNPM, Vladislav Caminschi.

Şeful Direcţiei Fraude Economice din cadrul Inpectoratului Naţional de Investigaţii a fost suspendat din funcţie. Decizia a fost luată de şeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, după ce ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a dispus efectuarea unei anchete de serviciu pentru a verifica informațiile privind actele de corupţie.

În acest sens, agenții economici sunt îndemnaţi să sune la numărul de telefon 1520.  

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu