Platforma "Anonim". Moldovenii pot denunţa online cazurile de corupţie, abuz de putere sau alte fărădelegi

Embed:

De azi, fiecare moldovean poate denunţa online cazurile de corupţie, abuz de putere sau alte fărădelegi. Cetăţenii vor putea raporta jurnaliştilor şi ONG-urilor problemele cu care se confruntă prin intermediul platformei "Anonim". Sistemul a fost creat gratuit de o comunitate IT din România. Site-ul este securizat, iar datele plasate acolo sunt anonime.

Pentru a raporta situaţiile problematice nu este nevoie de crearea unui cont. Mai mult, cetăţenii pot alege cărei instituţii de presă sau ONG vor să-i trimită această informaţie.

"Dumneavoastră alegeţi unul sau mai mulţi destinatari către care expediați informaţia. Scrii informaţia, dai un titlu, inclusiv poţi anexa documente, fișiere audio şi video, probe", a menţionat coordonatoarea proiectului, Olga Cebanu.

Platforma nici nu păstrează adresa IP de unde a fost trimis mesajul. Scrisoarea anonimă ajuge doar la destinatarii selectaţi de expeditor, iar aceştia, la rândul lor, urmează să verifice informaţiile. Site-ul le permite cetăţenilor să intre în dialog cu jurnaliştii.

"Atunci când expediați o informaţie, pe ecran va apărea un cod. În cazul în care veţi dori să continuaţi discuţia cu jurnalistul sau destinatarul va trebui de fiecare dată să introduceţi acel cod", a afirmat coordonatoarea proiectului, Olga Cebanu.

Administratorii dau asigurări că identitatea cetăţenilor nu va fi dezvăluită decât în cazul în care utilizatorul vrea acest lucru.

"Platforma aceasta este globală, deci asta este o copie. Ea a fost cercetată de hackeri, oameni care se pricep în securitate şi au încercat să o pătrundă, au controlat dacă sunt probleme", a comunicat specialistul IT, Roman Eftodii.

Deja zece instituţii media şi organizaţii non-guvernamentale s-au înregistrat pe site pentru a primi informaţii de la cetăţeni.

loading...

Lasă un comentariu