Plata pentru intelect: Boala "miilor de feţe"

O grupă de oameni de ştiinţă au făcut o descoperire în domeniul cunoştinţelor vechi despre schizofrenie - afecţiunea psihică ce poate afecta atât copii, cât şi maturi.

Schizofrenia este caracteristică DOAR OMULUI, "homo sapiens", iar predecesorii acestuia nu sufereau de asemenea tulburări.

Potrivit autorului studiului, Ole A. Adriassen, schizofrenia este un efect advers al selecţiei optimale a variaţiilor de gene, care sunt responsabile de asimilările limbilor şi a altor procese cognitive complexe. Concluzia a fost făcută în baza analizei probelor ADN a pacienţilor, care suferă de schizofrenie.

În timpul studiului, savantul a identificat segmente ale genomului din probele bolnavilor, care erau aşa-zisele "focare" ale tulburării mintale. Aceeaşi parte a genomul s-a dovedit absentă la reprezenţii mai inferiori ai evoluţiei.

Cu toate acestea, ideea că mai multe boli psihice sunt asociate procesului de evoluţie a creierului uman nu este nouă. Mai devreme a fost descoperit "gena intelectului", (dysbindin-1), care este şi responsabil de dezvoltarea schizofreniei.

Schizofrenia este numită "boala miilor de feţe" pentru că nu are o formă clinică standartizată la oamenii care suferă de ea. Din păcate, asemănoare sunt doar simptomele şi sindroamele, iar tratamentele de multe ori eşueaza din cauza individualităţii fiecărui caz. 

 

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu