Planuri MARI la MAI: poliţia ar putea avea propriul laborator de genetică

Embed:

Poliția ar putea sa aibă propriul laborator de genetică. Acolo va fi determinat ADN-ul persoanelor bănuite de comiterea infracţiunilor. Datorită centrului, anchetele care depind de aceste rezultate se vor desfășura mai rapid. Este intenția Ministerului de Interne, care a realizat proiect de lege în acest sens. 

Crime grave care au şocat societatea ar fi avut mai multe şanse de elucidare, dacă poliţia ar fi fost dotată cu un laborator ADN. În lipsa acestuia, anchetatorii trimis probele genetice la București. Rezultatele analizelor s-au lăsat însă, de cele mai multe ori, aşteptate.

Din cauza preţurilor mari, analizele se fac doar când este vorba despre cazuri excepţionale. În rest, poliţiştii identifică autorii infracţiunilor doar în baza amprentelor.

"Atunci când vom putea colecta, recolta probele biologice de la locul săvârşirii infracţiunii şi aceste probe vor fi supuse unor cercetări de laborator la nivel molecular, la nivel ADN. Probabilitatea prevenirii, descoperirii, cercetării infracţiunilor va fi mult mai mare", a declarat viceministrul Afacerilor Interne, Dorin Purice. 

Ministerul Afacerilor Interne a venit cu un proiect, ce prevede crearea unui laborator şi instruirea personalului. Ar putea fi creată şi o bază de date ADN, unde se vor regăsi, între altele, datele genetice ale persoanelor suspectate, învinuite sau condamnate pentru anumite infracţiuni.

"Ar putea fi persoanele care sunt neidentificate, cadavre neidentificate sau persoane care au fost anunţate în căutare, rudele persoanele, care au fost anunţate în căutare. La fel obiectele sau exemplarele găsite la locul săvârşirii infracţiunii. Mă refer, acum la probele solide sau lichide", a declarat viceministrul Afacerilor Interne, Dorin Purice. 

Proiectul, care costă în jur 3,5 milioane de euro, urmează să fie transmis spre avizare Guvernului. Deocamdată, nu a fost stabilită sursa financiară.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu