Plahotniuc despre aprobarea sistemului electoral mixt: Nu este un compromis între PLDM şi PD, m-a surprins că nu a votat PL

Aprobarea sistemului electoral mixt de către Parlament este un rezultat al unui compromis larg şi nu reprezintă un compromis între PLDM şi PD. O declaraţie în acest sens a fost făcută pentru Unimedia de către prim-vicepreşedintele Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc.

"Anul trecut, după ce am lansat iniţiativa privind introducerea votului uninominal, am demarat consultările cu partidele politice şi societatea civilă. Am colectat în cadrul acestor consultări mai multe idei bune, pe care le-am introdus în noul proiect, care a fost aprobat. Aşadar este vorba de un compromis mai larg, nu de un compromis între două partide. Eu vă mărturisesc că am insistat pentru votul uninominal integral, nu pentru cel mixt, dar au fost mai multe opinii care au spus că Republica Moldova nu este pregătită să aplice din prima acest sistem, ca ar fi o schimbare prea bruscă. Chiar dacă nu sunt de acord, am acceptat aceste opinii şi am refăcut iniţiativa în aşa fel, încât să facem măcar acest prim pas spre reformarea clasei politice", a declarat Vlad Plahotniuc.

Totodată, deputatul democrat susţine că era previzibil faptul că deputaţi PLDM vor vota pentru această iniţiativă. "Ei nu o dată au anunţat că susţin acest proiect şi am avut chiar discuţii constructive cu ei pe această temă, încă anul trecut, în perioada consultărilor. M-a surprins faptul că proiectul nu a fost votat şi de PL, dar sunt sigur că sunt mulţi în acest partid care susţin această iniţiativă", a mai spus prim-vicepreşedintele PD.  

Publika.md aminteşte că, deputaţii au votat cu 63 de voturi proiectul de lege privind implementarea sistemului electoral mixt în Republica Moldova.

Potrivit proiectului înaintat de  democratul Vlad Plahotniuc, la următorul scrutin, 51 de deputaţi, din cei 101, vor fi aleşi în baza listelor de partid. Alţi 50 de parlamentari vor fi aleşi în baza circumscripţiilor nominale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu