Plahotniuc anunță restructurarea Guvernului! Vor rămâne doar 9 ministere. Urmează decizia finală în cadrul coaliției

Embed:

Guvernul va fi restructurat şi va cuprinde doar nouă ministere. De asemenea, funcţiile mai multor agenţii vor fi revăzute, iar altele vor fi comasate. Despre acest lucru a anunţat liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după şedinţa partidului. 

Plahotniuc a anunţat că decizia finală va fi luată în cadrul coaliţiei de guvernare. 

"Ne-am asumat această reformă anul trecut. Din motive obiective a durat prea mult faza pregătitoare, atât din motive tehnice, cât şi din motive politice. Motivele tehnice au presupus: înfiinţarea unei unităţi de implementare a aceste reforme, pregătirea modelului în care urmează să fie comasate instituţiile, identificarea experţilor străini, a fondurilor necesare pentru această implementare. Motivele tehnice au presupus şi mai multe discuţii pe interiorul coaliţiei de guvernare. Suntem cu toţii deacord că e bine să existe această reformă a Guvernului, dar există diferenţe de opinii pe unele subiecte, dar sunt sigur că le putem depăşi. Nu mai putem lăsa să treacă timpul cu această reformă. Avem angajamente faţă de partenerii externi şi faţă de noi pentru că ştim că este cazul să optimizăm costurile şi eficientizăm activitatea Guvernului. Avem angajamente faţă de cetăţenii noştri", a spus Plahotniuc. 

"Am cerut colegilor din Guvern să prezinte stadiul în care suntem cu acestă reformă ca să putem lua decizii de dinamizare a acestui procces. Am propus colegilor din partid ca imediat ce vom avea discuţiile finale cu colegii din coaliţie să trecem la implementarea acestei reforme. În discuţiile avute cu colegii din coaliţie, am insistat să terminăm cu partajăm politice a funcţiilor în Guvern şi alte instituţii. Chiar dacă avem această metodă în ţările europene, ea nu a funcţionat bine în Republica Moldova. Am propus asta acum când s-ar părea că PDM îi convine această formulă matematică. Dar asta nu generează profesionalismul candidatului la funcţie şi nici schimbarea lucrurilor spre bine. Cei pe care îi numim în funcţii trebuie să fie profesionişti. Urmează să găsim consens la acest subiect, deoarece este o reformă totală a Guvernului şi a agenţiilor.

Nu mai e loc de multe compromisuri. Ori reformăm Guvernul ori nu facem nimic. Jumătăţile de măsură nu merg. Ştiu că reformele sunt complicate şi atrag nemulţumiri, în special celor care pierd anumite privilegii. Suntem pregătiţi şi vom merge înainte. Vom respecta toate opiniile, chiar şi ale partidelor din opoziţie. Dar decizile le vom lua în funcţie de interesul majorităţii cetăţenilor", a mai spus liderul PDM, Vlad Plahotniuc

"Decizia luată este că proiectul de reformă a guvernului este următorul: din 16 ministere vor rămâne doar nouă ministere. De asemenea numărul agenţiilor va scădea. Multe agenţii vor fi comasate într-una singură. Numărul ministerelor urmează să fie finalizat în acele discuţii şi negocieri în cadrul coaliţiei, dar pentru început venim să finalizăm acest proiect de reformă cu nouă ministere", a mai precizat preşedintele PDM.

Astfel, structura propusă pentru noul Guvern este următoarea:

Prim-ministrul, trei viceprim-miniştri şi nouă ministere:

1. Ministerul Economiei şi Infrastucturii

2. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene

3. Ministerul Finanţelor

4. Ministerul Afacerilor Interne

5. Ministerul Justiţiei

6. Ministerul Apărării

7. Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării 

8. Ministerul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale 

9. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului. 

 

Deasemenea, funcţiile mai multor agenţii vor fi revăzute. Acolo unde este necesar vor avea loc comasări aşa cum s-a procedat la constituirea Agenţiei pentru Servicii Publice, care reprezintă alte cinci instituţii publice administrative. 

"Reforma nu se va limita doar la ministere, ci la multe alte instituţii. Niciun domeniu nu va rămâne descoperit. Asta se va vedea imediat ce se vor face aceste comasări ale instituţiilor", a anunţat Plahotniuc. 

Totodată, cei care vor conduce ministerele şi agenţiile vor fi propuşi în funcţie, fără partajare politică. 

"Se vor face propuneri de profesionişti care să le conducă, în cazul în care funcţiile vor rămâne vacante, fără a mai partaja politic acete funcţii in instutuţii", a spus liderul PDM

Scopul principal al acestei reforme este eficientizarea şi dinamizarea activităţii Guvernului, dar şi reducerea corupţiei şi birocraţiei în aceste instituţii, o mai bună organizare instituţională şi o creştere a calităţii serviciilor oferite cetăţenilor.

"Apreciez munca depusă pentru acestă reformă extrem de complexă. Am decis să finalizăm discuţiile cu colegii de coaliţie, apoi să dăm mandat politic deplin Guvernului să implenteze acestă reformă, forma în care va fi o vom stabili în cadrul discuţiilor coaliţiei. Este o reformă grea şi complexă. Nu va fi o reformă simplă. Vom oferi tot sprijinul necesar pentru implementarea ei. Indiferent de costurile politice, vom duce până la capăt această reformă. Reforma Guvernului este una dintre cele mai importante, este un test pe care îl dăm cu toţii, atât politicul cât şi guvernarea. Trebuie să demonstrăm cât de pregătiţi suntem să facem reforme atât de complexe în Republica Moldova", a declarat liderul PDM, Vlad Plahotniuc

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu