Plahotniuc: Am decis că în urmatoarele ședințe ale Parlamentului să supunem votului introducerea sintagmei integrare europeană în Constituție

Embed:

Săptămâna aceasta, Parlamentul va supune votului proiectul de modificare a Constituţiei în care să fie introdus obiectivul integrării europene. Anunțul a fost făcut de liderul democraților, Vlad Plahotniuc. El a declarat că voturile Coaliției de guvernare nu sunt suficiente, aşa că i-a îndemnat pe deputații liberali şi liberal-democraţi să susţină amendamentul fără să pună condiții.

"Am discutat astăzi și despre initiativa legislativă de modificare a Constituției pentru introducerea sintagmei 'integrare europeană'.

Așa cum știți, astăzi, în Coaliția de Guvernare pentru votarea acestei legi nu sunt voturi suficiente, iar PLDM și PL: încă nu s-au pronunțat referitor la modul în care vor vota ei acest proiect de lege, sau au înaintat diferite condiții pentru acest vot.

Noi credem că introducerea conceptului de ”integrare europeană” în Constituție, ca element de bază al strategiei naționale de dezvoltare a Republicii Moldova: nu trebuie negociată politic și nu trebuie să fie parte a unor jocuri politice pe această temă.

Termenul, în care mai putem vota această lege, expiră curând, iată de ce, am decis că în ședințele următoare din săptămâna aceasta ale Parlamentului să supunem votului aceast proiect de lege și în felul acesta fiecare deputat va avea ocazia să demonstreze: dacă este cu adevărat pro-european, sau, dacă folosește această sintagma doar ca element electoral.

Scopul, pentru care introducem sintagma ”integrare europeană” în Constituție este acela de a face și mai clară direcția strategică de dezvoltare a Republicii Moldova, iar ideea de integrarea europeană trebuie: să fie depolitizată, să nu mai fie obiectul speculațiilor electorale și să capete rolul ei firesc în strategia națională de dezvoltare a țării.

Asta am avut în vedere și atunci, când noi ca partid am decis ca Partidul Democrat să devină: un partid pentru Moldova și oamenii ei, un partid, care să contribuie la modernizarea europeană a țării prin legi și prin acțiuni concrete în plan intern, nu prin discursuri false și promisiuni sterile pe feisbukuri.

Preocuparea oricărei guvernări NU trebuie să fie geopolitica, ci bunăstarea oamenilor”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Solicitat de postul nostru de televiziune, vicepreşedintele PLDM Vadim Pistrinciuc a declarat că nu au decis dacă vor vota propunerea PDM: "Fracţiunea va lua o decizie finală de curând pe care o vom anunţa. Când, eu nu ştiu. Vom decide."

La rândul lor, reprezentanţii Partidului Liberal condiţionează votarea cu modificarea articolului 13 din Constituţie şi în locuirea sintagmei "limba moldovenească" cu "limba română".
Totuşi, liberalii cred că propunerea PDM de a include vectorul european în Legea Supremă este un obiectiv populist.

Proiectul de lege privind completarea Constituției a fost propus de un grup de deputați PDM și PPEM, iar iniţiativa îi aparţine liderului democraţilor. Pentru modificarea legii supreme sunt necesare 67 de voturi. 

PUBLIKA.MD reamintește că în această toamnă, PDM s-a declară ca fiind un partid Pentru Moldova, un partid care are ca puncte principale problemele oamenilor. La moment, în Parlamentul Republicii Moldova sunt șase formațiuni politice dintre care patru se declară pro-europene.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu