Plafonul de garantare a depozitelor bancare ar putea fi dublat

Embed:

Plafonul de garantare a depozitelor care se achită în cazul falimentării sau lichidării forţate a unei bănci ar putea fi dublat. Subiectul a fost discutat astăzi la şedinţa Comisiei Economie a Parlamentului. Astfel, în cel mult două săptămâni, reprezentanţi ai Comisiei, ai Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar şi ai instituţiilor financiare se vor reuni într-o şedinţă în care vor discuta despre acest subiect. 

În prezent, plafonul de garantare a depozitelor pentru persoanele fizice este de 6 000 de lei. Autorităţile pledează pentru majorarea acestuia, până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare. 

"Vom echilibra pe de o parte ca să nu majorăm presiunea foarte mult, pe de altă parte toată lumea înţelege că 6 000 de lei este prea puţin. Vom găsi o soluţie de compromis", a declarat preşedintele Comisiei Economie a Parlamentului, Veaceslav Ioniţă.

"Statele Occidentale, dacă nu greşesc Franţa, Germania, la 100 000 de euro garantează, indiferent de depuneri, dar Republica Moldova evident, noi nu putem vorbi despre astfel de sume", a spus vicepreşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Majorarea plafonului va spori încrederea cetăţenilor în instituţiile financiare, susţin reprezentanţii Fondului de Garantare al Depozitelor în Sistemul Bancar.
 
"6 000 de lei, pe urmă poate vom dubla suma, poate să o triplăm, vom vedea după o evaluare. Dar odată cu majorarea e clar că va creşte şi încrederea populaţiei în sistemul bancar. Mai mulţi oameni vor apela", a susţinut preşedintele Consiliului de administraţie al fondului de garantare al depozitelor în sistemul bancar, Veronica Jovmirschi.

Precedenta majorare a plafonului de garantare a depozitelor a fost făcută în 2010. Suma a fost majorată de la 4 500 de lei la 6 000 de lei. În ţara noastră, sunt garantate doar depozitele persoanelor fizice.

Plafonul în ţările europene este de 100 000 de euro atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. În Ucraina este de peste 12 000 de euro, iar în Rusia - aproximativ 15 000 de euro.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu