PL și PLDM au întors spatele Integrării Europene și au părăsit sala de ședințe a Parlamentului, împreună cu PCRM și PSRM

Embed:

PL și PLDM au întors spatele Integrării Europene și au părăsit sala de ședințe a Parlamentului. Aceştia au refuzat să participe la discuţiile privind adoptarea introducerii obiectivului de integrare europeană în Constituție

Ca urmare, proiectul de lege care vine să modifice Constituția prin introducerea vectorului de integrare europeană nu a fost votat în Parlament, acumulând doar 54 de voturi. Pentru adoptarea în lectură finală au votat doar 54 de deputaţi, dar sunt necesare 67 de voturi. În sală au mai fost 13 deputați declarați proeuropeni, 8 de la PL și 5 de la PLDM, care, dacă ar fi votat, proiectul era aprobat.

"Având în vedere că majoritatea parlamentară nu este prezentă în ziua când se vrea modificarea Constituției, fracțiunea PL a hotărât că nu participă la acest vot", a menţionat liderul PL, Mihai Ghimpu.

În acest context, Andrian Candu a precizat că liberalii au întors spatele Uniunii Europene și alegătorii trebuia să ia în calcul acest lucru. 

"Constatăm că liberalii au întors spatele integrării europene. Alegătorii care i-au votat pentru integrarea europeană trebui să ia în considerare şi să ţină minte ziua de astăzi", a menţionat Andrian Candu.

"Când domnul Ghimpu a solicitat pauză am avut speranţa că vom avea un vot istoric în Parlamentul Republicii Moldova, dar nu este aşa. Istoria înregistrează faptele nu scuzele. Putem găsi foarte multe scuze, cred că vom regreta că am avut o ocazie unică ca în acest Parlament să luăm o decizie importantă pentru viitorul ţării. E regretabil că nu putem să ne unim eforturile pentru a susţine această iniţiativă. Grupul Popular European, aşa cum a anunţat anterior, va vota pentru această modificare, dar regretă ca am ratat o ocazie istoric", a subliniat vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi.

Potrivit deputatului PDM, Marian Lupu, integrarea UE nu se face la Bruxelles, dar în ţara noastră: "Vreau să atrag atenţia la două lucruri: am menţionat că acest exerciţiu nu are doar importanţă simbolică politică. Azi vreau să spun că pentru cetăţeni această nouă sintagmă nu vine cu ideea de integrare în UE, asta pentru toți cei care spuneau că va fi o marginalizare a dreptului și libertății de conștiință. Este vorba de model, dezvoltare democratică, politică, economică și socială. Niciun fel de integrare în structuri de genul UE nu poate prin definiție să producă fără Referendum.E o mare diferență și rog foarte mult nimeni să nu speculeze și să nu ducă în eroare oamenii. Îmi pare rău că partidele de dreapta, și anumite pro europene, au părăsit sala, nu voteaza acest proiect. De nenumărate ori am menţionat ca integrarea UE nu se face la Bruxelles, dar aici în ţara noastră. Nu-mi este de mirare că ei nu votează acest proiect. Nu-mi rămâne decât să le spun acestor colegi, că de nenumărate ori am menționat: Integrarea Europeană nu se face de dragul Bruxelles-ului și statelor membre, integrerea europeană nu se face la Bruxelles, dezvoltarea acestor modele se face aici, în țara noastră. Nu-mi este de mirare că ei nu votează, pentru că după anumite schimbări în politicul moldovenesc, în ultimele săptămâni, constat un lucru: că patru partide politice de dreapta, două parlamentare și două extraparlamentare, nu sunt pro europene, ele s-au declarat deschis unioniste. Unionismul nu este integrarea europeană a Republicii Moldova, ci este distrugerea și a face absolut totul pentru ca statul Republica Moldova să dispară. Iată cu ce realitate ne confruntăm. Era să fie şansa ca această sintagmă în Constituție să pună o barieră puternică pentru ideile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Euroasiatică".

"Absolut toată comunicarea instituţională a UE, toate încălcările Acordului de asociere au fost pur şi simplu ignorate sau clasate la capitolul dezbateri politice. Aceasta este o încălcare. Dvs vă gândiţi la generaţiile viitoare, care ar fi garanţia dezvoltării Republicii Moldova. Eu pot să vă spun: sunt acele sute de mii de cetăţeni care astăzi trăiesc în vest şi care prin votul lor pot în permanenţă să echilibreze opţiunea geopolitică  a Republicii Moldova. În loc să îi integrăm în sistemul de vot, noi i-am exclus. Am fost consternat de faptul că foarte mulţi colegi au folosit argumentul că dacă introducem în Constituţie integrarea europeană, oricine care va avea o altă opinie va fi defapt în afara Constituţiei şi vor avea de a face cu o agendă neconstituţională. Vreau să vă spun că integrarea europeană ţine de cetăţeni şi instituţii. Uniunea Europeană nu trebuieşte confundată cu Uniunea Sovietică. Noi nu vom participa la acest vot atât timp cât guvernarea va încălca acest acord", a subliniat Vadim Pistrinciuc, vicepreşedintele fracţiunii PLDM.

Şi PCRM a refuzat să voteze pentru modificarea Constituției prin introducerea vectorului de dezvoltare externă și anume "integrarea europeană".

"Noi reiterăm poziția fracțiunii noastre referitor la modoficarea Constituției, vreau încă o dată să subliniez că aceasta o să divizeze societatea. De aceea nici noi nu o să participăm la acest vot", a subliniat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea, a cerut ca votul să fie nominal, însă președintele Parlamentului a declarat că o dată ce liberalii și liberal-democrații nu sunt în sală nu vede rostul pentru a vota nominal. 

Andrian Candu a declarat că nu se renunţă la vectorul de integrare europeană doar pentru simplul fapt că colegii din partidele care până acum erau considerate proeuropene nu votează.

"Au fugit când s-a cerut votul lor. Oamenii au votat pentru PL și PLDM ca partide proeuropene, care nici prin gând nu le-a trecut că în momentul în care va fi momentul ca să voteze pentru integrarea în UE ei nu o să o facă. Am avut speranţa că colegii din PL şi PLDM se vor răzgândi. Nu este nevoie de votul nominal, pentru ca nu sunt atât de mulţi "eroi" care au fugit din sală. Am să le dau numele: Pistrinciuc, Cobzac, Ţap, Tudor Deliu. PLDM au plecat toţi. Coelgii din PL: Casian, Ghimpu, Carp, Cosoi, Boțan, Apostol, Bejan, Zotea. Cu regret şi PL poate să fie considerat un partid neeuropean. Vedem alianţa antieuropeană formată în Parlamentul Republicii Moldova. Pentru că proiectul a fost votat în prima lectură, supun votului aprobarea în lectura a doua şi cea finală. Sunt necesare 67 de voturi. Sunt 54 de voturi. Cei 13 flăcăi dacă ar fi fost în sală, am fi avut 67 de voturi şi am fi avut aprobat acest proiect. Nu a fost să fie, iată de ce PDM şi PPE, cele două partide proeuropene veridice şi adevărate, examinează posibilitatea organizării unui referendum pe subiectul integrării europene", a punctat şeful Legislativului.

Înainte de ședința Parlamentului, Andrian Candu a precizat că PDM ar putea organiza un referendum privind introducerea sintagmei "integrare europeană" în Constituţie, dacă liberalii şi liberal-democraţii nu vor vota în acest sens. 

Amintim că votul asupra proiectului inițiat de legislatorii democraţi și cei din Grupul Parlamentar Popular European a fost amânat după dezbaterile de săptămâna trecută din Parlament. 

În timpul discuţiilor, care au durat aproximativ de trei ore, liberal-democraţii, liberalii, socialiştii şi comuniştii s-au pronunţat împotriva introducerii sintagmei integrare europeană.

Şeful legislativului, Andrian Candu, s-a arătat dezamăgit că interesele politice și frustrările opoziției tergiversează adoptarea unor strategii importante pentru Moldova.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu