PL cere reformarea Academiei de Ştiinţe. Conducerea AŞM acuză liberalii că vor să lichideze instituţia

Embed:

Partidul Liberal vrea micşorarea de trei ori a numărului de academicieni la Academia de Ştiinţă. Deputatul PL Ana Guţu consideră că Academia cheltuieşte iraţional bani din bugetul de stat şi propune reformarea acesteia. De cealaltă parte, conducerea Academiei de Ştiinţe acuză PL că urmăreşte lichidarea instituţiei de stat.

Deputatul Ana Guţu a elaborat deja un proiect de lege de reformare a Academiei de Ştiinţe. Documentul prevede reorganizarea structurii instituţiei şi monitorizare mai strictă a cheltuielilor.

"Acolo este vorba despre banul public şi mai ales de gestionarea incorectă a banului public. Sunt interese.  De ce poetul nostru Grigore Vieru a devenit academician al AŞM post-mortem? Dar de ce Vladimir Voronin a devenit doctor honoris causa al ASM în 2006?", a precizat  deputatul PL.

Argumentele nu sunt foarte convingătoare însă pentru academicieni.

"Avem o colaborare firească care eu cred că nu e numaidecât să ne ia, să ne mute la Universitate, ca să...Cu siguranţă eficienţă din asta n-o să fie", a spus Tudor Lupaşcu, director Institutul de Chimie.

Mai mult, reprezentanţii Academiei trec la contraatac. Ei spun că liberalii vor să-şi asigure locuri de muncă în instituţia reformată, pentru perioada când nu vor mai fi la conducere.

"Ce fel de deputat democrat se consideră dumnealor, când ei determină lucruri în care nu sunt competenţi?", s-a întrebat Teodor Furdui, prim-vicepreşedinte Academia de Ştiinţe.

Reforma propusă de Ana Guţu presupune reducerea numărului membrilor titulari de la 90 la 30. De asemenea, deputatul propune ca Academia să fie subordonată ministerului Educaţiei, iar unele institute de cercetare să treacă în componenţa universităţilor. Astfel, la Academie vor rămâne doar institutele care efectuează cercetări în domeniul limbii române, istoriei şi patrimoniului cultural.

Bugetul Academiei de Ştiinţe pentru anul 2011 este de circa 350 de milioane de lei - cu 100 de milioane mai mult faţă de cel al Armatei Naţionale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu