PL cere pedepse aspre pentru cei care neagă deportările şi foametea. PCRM: Vor să provoace un război civil

Embed:

Liberalii vor pedepse aspre pentru cei care neagă deportările şi foametea organizată în Basarabia, după cel de-al doilea război mondial. Deputatul PL Valeriu Munteanu pregăteşte o iniţiativă legislativă în acest sens. Colegii de Alianţă evită, deocamdată, să comenteze această pornire. Comuniştii, însă, o critică de zor.

Liberalul Valeriu Munteanu spune că, prin iniţiativa sa, mai mult sunt vizaţi membrii şi simpatizanţii Partidului Comuniştilor. "Oricine în R. Moldova care va face o declaraţie publică în acest sens trebuie să fie pasibil de pedeapsă penală sau administrativă. Noi trebuie să ţinem la memoria, trebuie să apărăm memoria celor decimaţi de către autorităţile comuniste, pentru că astfel noi, aici în Moldova, suntem o oază a nepermisului în Europa", a declarat acesta.

Reprezentanţi ai PCRM spun că iniţiativa PL poartă un caracter pur electoral. "Această iniţiativă se înscrie perfect în acţiunile pe care le promovează Partidul Liberal spre aţâţarea vrajbei, urii în societate. Duce la o provocare de nivelul unui război civil", a menţionat Artur Reşetnicov, deputat PCRM.

Unii oameni sunt de părere că acest subiect sensibil nu merită să fie atins: "A trecut deja mult timp de atunci. Viaţa merge înainte".

Valeriu Munteanu spune că proiectul său va ajunge în Parlament în câteva săptămâni. Foametea şi deportările din 1946 şi 1947 au făcut peste 700 de mii de victime în Basarabia şi Bucovina de Nord. Anul trecut, Adunarea Naţională din Franţa a decis că negarea publică a genocidului armean se pedepseşte cu un an de închisoare şi o amendă de 45 de mii de euro. Şi Ucraina insistă asupra recunoaşterii internaţionale a Holodomorului, în urma căruia au murit zece milioane de oameni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu