PL cere anularea statutului limbii ruse pe teritoriul Moldovei: O rămăşiţă de sorginte sovietică

Embed:
Liberalii cer Înaltei Curţi să declare neconstituţionale cinci legi care-i acordă limbii ruse statutul de limbă de comunicare pe teritoriul Moldovei. Potrivit lor, prevederile legislative sunt o rămăşiţă sovietică şi nu corespund Legii Supreme.

"Considerăm că este un abuz de sorginte sovietică, o rămăşiţă de sorginte sovietică. Din păcate a constituit un stăvilar, şi un factor determinant în emigrarea în masă a minorităţilor naţionale", a menţionat Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL.

Preşedintel PL, Mihai Ghimpu susţine că în 1989 când a fost votată trecerea la grafia latina şi la limba română, rusa a rămas limbă de comunicare, pentru că eram încă membri ai URSS. Situaţia trebuia însă corectată conform prevederilor Constituţiei. Asta pentru că cetăţenii trebuie să-şi cunoască limba ţării în care locuiesc, iar statul - să nu mai cheltuiască milioane de lei pentru traducerea actelor oficiale.

"Constituţia noastră clar spune în articolul 13 că limba rusă nu este limbă de comunicare. Este clar că statutul limbii ruse este egal cu al limbilor care le vorbesc bulgarii, găgăuzii, ucrainenii. Noi nu putem să lăsăm ca limba rusă să fie egalată cu limba română care este limbă oficială şi să aibă acelaşi statut", a precizat Mihai Ghimpu.

Liberalii spun că la baza sesizării stă o decizie a Înaltei Curţi din decembrie 2013 care spune că limba de stat a Republicii Moldova este cea indicată în Declaraţia de Independenţă - adică româna.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu