PL cere anularea decretului lui Dodon de a organiza un referendum: "Munca lui se reduce doar la declaraţii"

Embed:

Partidul Liberal a contestat la Curtea Constituțională decretul președintelui Igor Dodon, prin care se propune inițierea unui referendum consultativ. Liberalii susțin că plebiscitul este neconstituțional, pentru că cele patru subiecte propuse de șeful statului nu pot fi supuse unui referendum. Deputații PL au solicitat suspendarea decretului până când se va expune Înalta Curte.

Liberalii au pășit pragul Curții Constituționale și au cerut magistraților să examineze sesizarea în mod de urgență.

"El este neconstituțional, nu a fost respectată procedura respectivă, care este prevăzută de Constituție art. 66, 72. Urma să remită acest decret Parlamentului, care timp de șase luni urma să se pronunțe și în caz de inițiere urma să-l numească timp de 60 de zile", a spus deputatul PL, Ion Casian. 

Şi liderul liberal Mihai Ghimpu a criticat decretul şefului statului.

"Un preşedinte care are atribuţiile zero de sine stătător, doar emiterea unor decrete ce ţin de decorarea cetăţenilor, nu poate să ceară dreptul de a dizolva Parlamentul fiindcă actul guvernării şi-l asumă majoritatea parlamentară. Înţelegem că toată munca lui se reduce doar la declaraţii, dar asta... să se joace acasă cu copii lui, nu cu cetăţenii", a declarat preşedintele PL, Mihai Ghimpu. 

Replica purtătorului de cuvânt al președintelui, Ion Ceban, nu s-a lăsat așteptată.

"Am o singură propunere în acest sens, alături de toţi hoţii care au furat miliardul, o să fie puse inclusiv pe fiecare membru al Partidului Liberal întoarcerea acestor miliarde", a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Ion Ceban. 

În aceeași conferință de presă, Mihai Ghimpu s-a arătat deranjat și de faptul că Dodon vrea să consulte cetățenii și pe subiectul privind studierea Istoriei Moldovei în școli.

"În primul rând, dumnealui trebuie să înveţe adevărata istorie. Nu poţi să vorbeşti despre istorie atunci când nu cunoşti istoria. Dacă o preluat istoria de la cei care ne-au ocupat şi ne-au impus istoria lor, atunci să se ducă să fie preşedintele statului Novosibirsk", a spus Ghimpu. 

Președintele Igor Dodon vrea să inițieze un referendum consultativ pe marginea a patru subiecte. Acestea sunt abrogarea legii care prevede transferul în datorie publică a creditelor de urgenţă oferite pentru 3 bănci.

De asemenea, Dodon vrea mai multe împuterniciri pentru dizolvarea Parlamentului, reducerea număruluii de deputaţi în Parlament de la 101 la 71 şi introducerea istoriei Moldovei în şcoli.

Plebiscitul ar urma să se desfășoare în 24 septembrie, iar costurile s-ar ridica la 75 de milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu