Pista Aeroportului Internaţional Chişinău, în toiul reconstrucţiei. Ce avioane vor putea ateriza (FOTOREPORT)

O etapă importantă în proiectul amplu de dezvoltare şi modernizare a principalei porţi aeriene a ţării realizat de către “Avia Invest” - compania-administrator al Aeroportului Internaţional Chişinău, este reconstrucţia pistei de aterizare/decolare.

Un segment al pistei cu o lungime de 1 km a fost închis iar actualmente se desfăşoară lucrări de reconstrucţie şi extindere a acestuia. Toate procesele tehnologice au fost organizate în aşa fel, încât să fie posibilă derularea acestor lucrări fără suspendarea curselor aeriene pe aeroportul Chişinău şi restricţionarea traficului aerian.

La reconstrucţia acestui obiect participă întreprinderea autohtonă „Exfactor-grup”, în colaborare cu „Strabag Grup”- compania germană cu renume mondial.

De-a lungul experienţei sale de peste 150 de ani, “Strabag Grup” a realizat mai mult de 200 proiecte specifice construcţiilor aeroportuare ce sunt cunoscute la nivel mondial, şi anume la aeroporturile din Berlin, Köln, Praga, München, Frankfurt, Düsseldorf, Soci, Sofia, Domodedovo, ș.a.

Lucrările sunt realizate sub aceeaşi exigenţă strictă aplicată şi în cadrul proiectelor realizate la alte mari aeroporturi Europene, cu respectarea celor mai înalte standarde.

Astfel, sunt implicaţi circa 150 de lucrători şi 50 unităţi de tehnică specială. Suplimentar au fost aduse echipamente tehnice speciale moderne de la alte şantiere ale antreprenorului „Strabag Grup” pentru a accelera ritmul lucrărilor prevăzute pentru anul curent.

Procesul de reconstrucţie a pistei este unul complex, efectuat pe etape şi a presupus lucrări masive de demolare a pistei vechi, terasament, stabilizare a solului etc.

În prezent, se aplică beton uscat după care stratul superior va fi constituit din beton de marcă înaltă. Amestecurile de beton sunt produse de uzina giganţilor construcţiilor „Strabag Grup”, utilată cu propriul laborator şi instalată nemijlocit pe AIC.

Uzina este deservită de doar 8 specialişti, aduşi în Moldova de „Strabag Grup”, astfel încât procesul de fabricare este automatizat. Reamintim faptul că este produsă o cantitate de 200 metri cubi de beton pe oră, ceea ce depăşeşte de 3 ori capacitatea maximă de producere a uzinelor existente în Republica Moldova.

În urma lucrărilor de reconstrucţie a întregii piste va fi majorat indicele capacităţii portante a învelişurilor acesteia pe întreaga ei lungime de 3.590 m, până la o valoare mai mare de 70, în locul indicelui PCN 51 existent.

Mai mult decât atât, pista este deja extinsă în lăţime de la 45 metri până la 60 metri, pe porţiunea care se află în proces de reconstrucţie.

Ulterior, extinderea întregii piste va permite deservirea unui număr mai mare de nave aeriene de diferite capacităţi, ceea ce va creşte considerabil interesul mai multor companii aeriene noi de a opera de pe AIC.

Astfel, în rezultatul acestor acţiuni, Aeroportul Internațional Chișinău va putea primi şi deservi toate tipurile de aeronave, fără restricţii şi va asigura un trafic de 21 nave/oră.

Totodată, este relevant faptul că în prezent, se lucrează pe 200.000 de metri pătrați ce includ teritoriul pistei, căilor de rulare şi a peronului, suprafeţe care vor fi reînnoite integral.

Menţionăm faptul că, actualmente, lucrări de reparaţie şi reconstrucţie se desfăşoară simultan în mai multe direcţii şi cuprind aria atât a terminalului cât şi a aerodromului.

O parte din obiectivele propuse au fost deja realizate cu succes, compania administrator implementând cele mai eficiente soluţii astfel încât Aeroportul Internaţional Chişinău să se menţină ca unul dintre cele mai moderne şi sigure aeroporturi din regiune.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu