Pirkka Tapiola: În regiunea transnistreană nu există blocadă economică

Embed:

Pe sectorul transnistrean al graniţei moldo-ucrainene nu există obstacole care ar periclita circulaţia oamenilor şi a mărfurilor. Grănicerii ucraineni dezmint afirmaţiile liderilor regiunii secesioniste transnistrene şi ale unor funcţionari ruşi precum că la graniţa moldo-ucraineană este oprită trecerea cetăţenilor ruşi. Şi presupusa blocadă economoică a regiunii separatiste, despre care vorbesc liderii de la Tiraspol, este o invenţie.

Datele statistice prezentate de aşa-numitul serviciu vamal al Transnistriei arată că volumul exporturilor din regiune a crescut în acest an cu aproape 50%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi Uniunea Europeană confirmă că nu există o blocadă economică în regiunea transnistriană. Despre acest lucru a vorbit şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola.

"Noi nu vedem o blocadă economică în regiunea transnistreană. La sfârşitul săptămânii trecute, m-am întâlnit cu şeful misiunii EUBAM. Activitatea economică se desfăşoară în regim normal. Au fost unele verificări la frontieră din partea Ucrainei, ceea ce este de înţeles în contextul actual", a declarat Pirkka Tapiola.

Între timp, Rusia şi Statele Unite vor depune eforturi ca regiunea transnistreană să obţină statut special în componenţa Republicii Moldova, care este un stat suveran şi neutru. Declaraţia a fost făcută de ministrul rus de Externe, după întrevederea cu omologul său american. Serghei Lavrov a declarat că negocierile vor continua în formatul 5+2, iar următoarea rundă va avea loc peste 10-12 zile.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu