Piloni avem, parcări nu. Primăria dă 5 mil. de lei pentru a bloca accesul şoferilor pe trotuarele de pe bd. Ştefan cel Mare

Embed:

Zis şi făcut. Şoferii nu vor mai putea parca pe trotuare, de-a lungul bulevardului Ştefan Cel Mare. Pe tronsonul cuprins între străzile Puşkin şi Eminescu au fost instalaţi primii piloni din metal, care blochează accesul automobilelor.

Potrivit autorităţilor, până în aprilie 2019, astfel de instalaţii ar urma să apară şi pe străzile Vasile Alecsandri şi bulevardul Negruzzi.

În premieră pentru Chişinău, trotuarele arată mai "curate" de maşini, iar bicicliştii în sfârşit, au o pistă dedicată lor.

Primii piloni au început a fi instalaţi ieri, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt pe tronsonul Puşkin - Eminescu.

Proiectul prevede ca peste cinci mii de piloni să blocheze accesul şoferilor pe toate trotuarele de pe bulevardul Ştefan cel Mare, inclusiv pe străzile Constantin Negruzzi şi Vasile Alcsandri.

Pilonii au fost instalați la o distanță de un metru şi jumătate, astfel încât nici un şofer să nu-și poată parca mașina. Aceștia sunt confecționați din fontă şi au fost betonaţi la o adâncime de jumătate de metru în pământ. Aşa că pilonii rămân în picioare la orice lovitură de autoturism. Şi ca să nu cadă pradă hoților, șuruburile în care sunt prinși vor fi sudate.

Pietonii sunt încantaţi că nu vor mai şterge cu haina maşinile parcate pe trotuare.

"Uitaţi-vă ce frumos este. Dar când sunt maşini, nu poţi nici trece şi nici nu arată bine, dar aici este totuşi centru."

Şoferii privesc cu indignare pilonii instalaţi.

"Nu este confortabil pentru şoferi. Pentru că nu avem unde ne parca. Pietonilor aici nu le încurcă maşinile, sunt locuri, care într-adevăr le încurcă."

"Unii conducători auto se revoltă că nu au loc de parcare în zonă centrală. Noi le recomandăm să utilizeze transportul public", a spus Vitalie Butucel, şeful Direcţiei Transport.

Aceasta este recomandarea Direcţiei Transport, în cazul şoferilor, care nu vor mai putea parca neregulamentar.

Totuşi dacă alternativa transportului public nu este pe placul şoferilor, iniţiatorii proiectului le recomandă conducătorilor auto să parcheze pe străzile adiacente.

"Eu cred că parcarea pe prima bandă de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, va fi exclusă în totalitate. Împreună cu Inspectoratul General vom monitoriza ca să fie respectat regulamentul circulaţiei, iar cei care care vor parca pe prima bandă, îşi vor asuma consecinţele şi sancţiunile de rigoare", a spus Vitalie Butucel, şeful Direcţiei Transport.

Nici pilonii instalaţi şi nici poliţiştii care patrulează zona nu i-au împiedicat pe unii şoferi, să încerce să parcheze neregulamentar, în alte locuri de pe bulevardul Ştefan Cel Mare. Unii conducători staţionau chiar pe prima bandă, îngreunând astfel traficul.

Potrivit responsabililor de la direcţia transport, costul total al proiectului este de cinci milioane de lei.

În timp, autorităţile vor să aplice în practică proiectul prin care prima bandă să fie destinată doar transportului public.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu