PIERDERI MAJORE pentru agricultorii din nordul ţării, după FURTUNA DE PRAF apărută în urma vântului puternic

Embed:
Furtuna de praf, apărută în urma vântului de la începutul săptămânii, a provocat pierderi agricultorilor din nordul ţării. Fermierii spun că lanurile de grâu au fost acoperite cu pământ, care ar putea împiedica la dezvoltarea normală a plantelor. 

Anisia Gîlcă este agronomul unei gospodării ţărăneşti din satul Sărata Veche, din raionul Făleşti şi gestionează aproximativ 500 de hectare cu diverse culturi agricole. Femeia povesteşte că astfel de fenomene nu a mai văzut până acum. Aproape o treime din recolta de grâu ecologic este deja distrusă.

"Toamna a fost secetosă, grâul nu a intrat pe perioada de iarnă conform tehnologiei agricole, nu a fost înrădăcinat bine, nu a fost înfrăţit şi el nu a fost puternic ca să reziste, să nu-l ia furtuna. Dacă punem aşa, este de cinci centimetri. O să fie pierderi, numaidecât. Dacă ar fi o ploaie lentă, fără furtuni, s-ar reveni", a menţionat Anisia Gâlcă, gronom, satul Sărata Veche.

Şi Mihail Ivanov din satul Răuţel, raionul Făleşti, s-a pomenit în aceiaşi situaţie. 70 de hectare cu grâu, din cele 185 pe care le are, au fost afectate. Dacă după două săptămâni plantele nu-şi vor reveni, fermierul planifică să răstoarne grâul, iar în locul lui să semene porumb.

"Ţărâna a acoperit rândul. Noi sperăm ca măcar grâul, firul de creştere să iasă afară. Dacă chiar şi plouă, el poate să se dezvolte mai departe", a explicat agricultorul.

Potrivit Ministerului Agriculturii, până în prezent, nimeni nu s-a adresat după ajutor.

"Nu considerăm că ar avea un impact negativ, chiar dacă vor fi ploi, acest praf va fi spălat. La moment nu este înregistrat nicio sesizare din partea agenţilor economici referitor la această calamitate. Am putea să-i îndrumăm pentru a implementa în tehnologia lor de cultivare, tehnologia conservativă de prelucrare a solului, în aşa fel încât să nu avem parte de asemenea eroziuni", a declarat Vasile Şaraban, şef de direcţie în cadrul Ministerului Agriculturii.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, vântul a provocat pagube în raioanele Bălţi, Sângerei, Soroca, Orhei, Donduşeni, Criuleni, Edineţ şi Ocniţa.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu