Pierderea în greutate protejează inima. Cu cât se reduce riscul de insuficienţă cardiacă în caz de bypass gastric

Persoanele obeze supuse operaţiilor de chirurgie bariatrică pentru a scădea în greutate îşi înjumătăţesc totodată şi riscul de apariţie a insuficienţei cardiace, comparativ cu acelea care îşi schimbă stilul de viaţă în acelaşi scop, arată un studiu suedez.

Cercetătorii suedezi, care şi-au publicat studiul în jurnalul "Circulation", s-au declarat surprinşi de diferenţa apărută în ce priveşte insuficienţa cardiacă ca urmare a efectuării studiului, scrie Reuters.

"Ne surprinde diferenţa mare referitoare la incidenţa insuficienţei cardiac între cele două grupuri", a spus dr. Johan Sundstrom de la Universitatea Uppsala, unul dintre conducătorii studiului.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că motivul apariţiei acestei diferenţe este reprezentat de faptul că pacienţii care au trecut printr-o operaţie bariatrică au pierdut în greutate mai mult decât aceia care şi-au schimbat alimentaţia şi au recurs la exerciţiile fizice.

Astfel, cei din prima categorie au pirdut, în medie 18,8 kilograme, la 2 ani după operaţie, comparativ cu 22,6 kilograme, iar riscul de insuficienţă cardiacă a fost apreciat cu 46% mai mic pentru cei din prima categorie.

Totodată, potrivit aceleiaşi surse, pierderea a 10 kilograme prin oricare din aceste mijloace contribuie cu 23% la scăderea acestui risc.

Cercetări anterioare au demonstrat o legătură între obezitate şi insuficienţa cardiacă. Studiul a cuprins 40.000 de pacienţi obezi, din care peste 25.000 suferiseră bypass gastric. Vârsta pacienţilor era de 41 de ani la începutul cercetării.

"Scăderea greutăţii poate proteja funcţia cardiacă prin reducerea efortului inimii", a mai spus Sundstrom.


Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu