Piaţa terenurilor, în stagnare. Preţul loturilor din suburbii a scăzut

Embed:

Piaţa terenurilor pentru construcţii din suburbiile Capitalei este în stagnare. Potrivit datelor unei agenţii imobiliare, în ultimii doi ani, preţul loturilor a scăzut, în medie, cu opt la sută. Cele mai scumpe sunt terenurile aflate în Condriţa şi Tohatin. Un ar se vinde cu 1600 de euro, cu 400 de euro mai puţin decât în 2015. Preţurile sunt mai mari şi datorită faptului că localităţile sunt amplasate în apropierea drumurilor naţionale.

O situaţie similară este în Ghidighici sau Vadul lui Vodă, oraşul fiind amplastă pe malul Nistrului, unde este si cea mai mare staţiune turistică din ţară. Acolo, un ar de teren costă 1550 de euro.

Un pic mai ieftine sunt terenurile din Codru, Durleşti şi Vatra, unde preţurile variază între 950 şi 1400 de euro pentru un ar. În 2015, costurile erau, în medie, cu 200 de euro mai mari.Cele mai accesibile sunt terenurile din Bubuieci şi Cruzeşti.

În ultimii doi ani, preţurile au scăzut cu 150 de euro şi variază acum între 550 şi 500 de euro. Specialiştii explică aceste reduceri prin faptul că cele mai multe familii tinere, din lipsă de bani, preferă să cumpere apartamente în oraş, decât să-şi construiască locuinţe în suburbii.

"E o investiţie de lungă durată şi oamenii nu prea îşi permit, în perioada de criză, să facă investiţii de lungă durată în terenurile pentru construcţii, pentru că ele pot să se manifesteze şi invers, adică pot să mai scadă la preţ şi, din această cauză, lumea nu îşi permite să cumpere terenul pentru perspectivă", a spus Ghenadie Puzîrevschi, specialist Lara.md

Tinerii spun că optează pentru apartamente în oraş, deoarece au acces la infrastructură mai dezvoltată.

"Cred că în oraş un apartament e mult mai convenabil, eu acum mi-am cumpărat şi cred că e mai convenabil, fiindcă în oraş, chiar şi un loc de muncă îl găseşti mai uşor."

Unii moldoveni spun că şi-ar dori o casă la sol, însă nu au suficienţi bani.

"Desigur că o casă în suburbie, dar teren nu am, trebuie bani să cumperi. La casă pe pământ mai poţi face câte ceva în jurul casei, de exemplu să creşti roşii."

"Apartament, numai nu casă, e foarte greu să construieşti în ziua de azi o casă."

Cei care locuiesc în satele din apropierea Capitalei spun că, în ultimii ani, numărul oamenilor care îşi construiesc aici case a scăzut.

"Acum mai puţin. În primul rând, şi mai puţini tineri se căsătoresc şi care construiesc. În al doilea rând, şi partea financiară, nu este aşa de uşor să construieşti o casă."

"Se cumpără, se vinde. Cumpără acei cu bani, fie el tânăr sau bătrân, cumpără."

Potrivit statisticilor, peste 50% din terenurile din suburbii destinate construcţiilor se vând cu 800 de euro pentru un ar.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu